Zbog loših rezultata državne mature iz hrvatskog jezika maturantima se više neće zasebno ocjenjivati esej. Esej ponovno postaje sastavni dio ispita iz hrvatskog jezika, što znači da ga maturanti ne moraju uopće ni napisati, a maturu će položiti.

Galerija


Za prolaz državne mature iz hrvatskog jezika više neće biti potrebna vještina pisanja eseja. I dok je pisanje uz činjenice i povezivanje za neke maturante noćna mora, ovi gimnazijalci od eseja ne strahuju. Ipak, promjeni se vesele.

Vezani članci Državna matura Ispiti u doba korone: Doznajte sve što vas zanima o održavanju i rezultatima ovogodišnje državne mature Blaženka Divjak Državna matura provest će se tijekom lipnja, evo kojim će se redoslijedom polagati predmeti

"Ocjena iz eseja i ocjena iz gramatike, teorije općenito, to je jedna objektivna ocjena koja kad bi se spojila, pokazala bi naše realno znanje", smatra maturantica Mia Simić.

"Smatram da nije uredu da samo zato što je pao esej, automatski pada cijelu maturu, mora ići na jesenski rok", kaže maturantica Tea Žeželić.

Ove je godine više od 1000 eseja predano - prazno. Profesori hrvatskog jezika za to ne pronalaze opravdanje.

"Napisati jedan tekst koji ima svoj početak, sredinu i kraj prema smjernicama, dakle vođen uz neki odlomak zaista nikome ne bi trebao biti problem", uvjerava Nataša Kozmar Colnar, profesorica hrvatskog jezika iz Prve riječke hrvatske gimnazije.

No hrvatski je, čini se, za mnoge učenike baš to. Čak 2655 pristupnika mature dobilo je negativnu ocjenu iz više razine hrvatskog jezika, a osnovnu razinu nije položilo njih 3278.

"Potaknuti određenim primjerima koje smo imali, ipak smo se odlučili da esej bude kao prvih 8 godina dio ukupnog ispita hrvatskog jezika i da se na taj način vrednuje", objasnila je ministrica Blaženka Divjak

Za to vrijeme mlađi sve više u komunikaciji na društvenim mrežama koriste skraćenice, ali i engleske izraze, ali to im, tvrde, ne umanjuje pismenost.

No ipak su sve nepismeniji oni najmlađi. Sastave pišu razgovornim stilom, zareze i točke ne koriste.

"Jer su naučeni funcionirati emotikonima sve ono što žele izraziti oni jednostavno ne traže riječi kojima bi objasnili svoje osjećaje i mislim da time osiromašuju sebe, svoj rječnik i svoju pismenost", kaže Barbara Babić, profesorica hrvatskog jezika u OŠ Kastav.

Poražavajući je i podatak da niti jedan ispit državne mature iz hrvatskog jezika nije riješen 100 posto točno, a prosječna ocjena onih koji su ispit prošli je - dobar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr