Na vidjelo su izašle prve posljedice Agrokorove krize za gospodarstvo. Riječ je o bankarskom sektoru koji nakon devet mjeseci ima gotovo upola manju dobit nego u istom razdoblju prošle godine.

Galerija


Poslovne rezultate za devet mjeseci objavile su i Agrokorove tvrtke. One najbolje - unatoč krizi koncerna i dalje ostvaruju dobit.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Andrej Plenković napokon progovorio o Ramljakovoj ostavci: "Njegov potez nije me nimalo iznenadio" Gordan Jandroković (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Jandroković o Agrokoru: ''Ako analiza dokumenata pokaže nešto negativno, onda će netko i odgovarati'

Nakon devet mjeseci Ledo je ostvario dobit, ali gotovo 30 posto manju nego prošle godine. Dobit su ostvarili i Jamnica, Belje, Žitnjak i Vupik dok su Tisak, Zvijezda i PIK Vinkovci poslovali s gubitkom. U izvješću za listopad izvanredna uprava rezultate tumači pozitivno.

„Zadovoljni smo ostvarenim poslovnim rezultatima u prvih devet mjeseci 2017. godine u svim Agrokorovim poslovnim grupama“, poručuju iz Agrokora.

Zbog krize u Agrokoru bankarski je sektor nakon devet mjeseci imao gotovo upola manju dobit nego u istom razdoblju prošle godine.

Iz Erste banke ističu da se njihova manja dobit neće preliti na poduzetnike i građane.

„Vidimo rast novih kreditnih plasmana. 25 posto kod građana što uključuje i mikropoduzeća odnosno negdje 10 posto na razini gospodarstva. Ono što također možemo reći da je i dalje prisutan silazni trend kamatnih stopa tako da ne očekujemo značajnije prelijevanje na samo poslovanje,a posebno ne na cijene naših usluga“, kaže Dario Gabrić iz Erste banke.

HNB: "Banke su ostale profitabilne"

U narodnoj banci nisu zabrinuti.

„Banke su ostale profitabilne usprkos snažnom negativnom utjecaju poteškoća u poslovanju Agrokora i s njime povezanih osoba. Očekujemo da će se taj negativni utjecaj brzo i znatno smanjiti u preostalom dijelu godine“, poručuju iz HNB-a.

Od posljedica u ostatku gospodarstva zasad su svega četiri tvrtke pokrenule predstečajne postupke zbog krize u koncernu. Osim lošijih poslovnih rezultata i opreznijeg investiranja struka ne očekuje neke veće probleme za Agrokorove dobavljače.

„Generalno ne očekujem veći udar u smislu predstečajeva i pokretanja stečajnih postupaka. Možemo očekivati smanjenje investicija u marketing i proširenje poslovanja“, kaže Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment.

Manjak investicija

Manjak investicija sljedećih godina briga je i za ministra financija.

„Sam rizik na investicijsku aktivnost kompanija iz koncerna Agrokor izravno je možda manji o odnosu na onaj neizravni na njihove dobavljače zato vlada između ostalog i nastojat će činiti sve što je moguće kako bi olakšala uvjete poslovanja“, kaže ministar financija Zdravko Marić.

Pozitivna posljedica za dobavljače je, ističe struka, što im se sada sve plaća na vrijeme.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr