Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završena istraga u slučaju 'Garaža'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušanjem posljednjeg svjedoka tužiteljstva danas je završena istraga u tzv. slučaju garaža, a zagrebački Županijski sud sutra će spis uputiti tužiteljstvu koje treba odlučiti hoće li podići optužnicu ili odustati od kaznenog progona.

- Istražni sudac Zdenko Posavec odlučio je da više neće provoditi ni jednu radnju u istrazi, što znači da su time odbijeni prijedlozi obrane za saslušanjem još jednog svjedoka i rekonstrukcijom događaja u garaži u Osijeku, rekao glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić. Dodao je da će spis sutra proslijediti zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu koje nema rok za donošenje odluke o eventualnom podizanju optužnice.

Pročitajte i ovo Lucy Letby strava u velikoj britaniji Policija pokrenula istragu protiv bolnice u kojoj je medicinska sestra ubila sedam beba Slika nije dostupna Ponovno prekinuta istraga protiv Glavaša

Posljednjeg dana istrage, uprkos protivljenju obrane, saslušan je svjedok tužiteljstva, čiji identitet nije želio otkriti nitko od stranaka u postupku.

Jedan od Glavaševih branitelja Ante Madunić kazao je da je riječ o osobi koja je već saslušana u istrazi i koja je zbog kriminala osuđena na 13 godina zatvora.

Madunić je ipak istaknuo da je obrana zadovoljna tijekom postupka i onim što su u istrazi uspjeli dokazati. Smatra da nitko od ozbiljnijih svjedoka tužiteljstva nije teretio njegovog branjenika, osim "nekoliko osoba iz kriminalnog miljea koji su za svoje probitke spremni napraviti i kazneno djelo".

U zagrebačkoj istrazi, u sklopu koje od lipnja prošle godine
saslušano više od 100 svjedoka, nezavisnog saborskog zastupnika Glavaša tereti se za ubojstva i mučenja srpskih civila u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu 1991.
Uz zagrebačku istragu protiv Glavaša se vodi istraga i u Osijeku zbog ubojstva civila na obali Drave (tzv. slučaj selotejp).

U sklopu te istrage danas je na zagrebačkom Županijskom sudu sudac Mario Kovač saslušao ratnog generala Karla Gorinšeka i još dvojicu svjedoka, rekao je Madunić, dodavši da je obrana predložila saslušanje još 20-ak svjedoka.

Ispitana tri svjedoka u slučaju 'Selotejp'

Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku Mario Kovač ispitao je danas iznimno u Zagrebu na Županijskom
sudu tri svjedoka u tzv. slučaju 'selotejp' , zbog zdravstvenih
problema jednoga od njih, ratnog generala HV-a Karla Gorinšeka, potvrdio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Rožac je rekao i da je sudac Kovač na istražno ročište u Zagreb vodio svoje administrativno osoblje iz Osijeka.

Karl Gorinšek je 1991. godine, kada su se dogodila ubojstva civila na obali Drave u Osijeku, za koje se, uz Branimira Glavaša, tereti još šest osoba, bio zapovjednik Operativne zone Osijek, a Glavaš je krajem godine postao zapovjednik obrane Osijeka.

Na Županijskom sudu u Osijeku sutra se nastavlja istražni postupak za Branimira Glavaša u slučaju 'selotejp', a sudac Kovač je za sljedeći tjedan najavio još tri ročišta.

Obrana je predložila 20 svjedoka. Branimira Glavaša i još šest osoba tereti se za smrt deset osoba i pokušaj ubojstva Radomira Ratkovića koji je ostao živ i danas živi u Srbiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene