Zavod za statistiku objavio je zanimljive infografike o razlikama među spolovima u Hrvatskoj.

Galerija


Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, udio žena krajem 2017. u Hrvatskoj je bio 51,6 posto. Muškaraca 48,3 posto. Očekivano trajanje života žena je 80,9 godina, a muškaraca 6 godina manje. Žene napuštaju roditeljski dom tri godine ranije od muškaraca, u prosjeku s 30,4 godine. U osnovnim školama, broj učenika veći je za 1,8 posto od broja učenica.

Infografika o razlikama među spolovima u Hrvatskoj (Foto: DZZS)
Infografika o razlikama među spolovima u Hrvatskoj (Foto: DZZS) Foto: DZZS

Vezani članci Privlačne osobine ''Govorim u ime svih muškaraca'': Opisao što mu je najprivlačnije kod cura pa dobio što je tražio Zapele (Foto: ebaumsworld.com) - 2 Cure zapele na najčudnijim mjestima: One su čudotvorci, kako im je to uspjelo?

U srednjim školama učenice su brojnije za 0,2 posto, a razlika na studiju je još veća. Studentice u prosjeku češće diplomiraju njih 59, 7 posto. Kod studenata je taj broj bitno manji i iznosi 40, 3 posto.

Infografika o razlikama među spolovima u Hrvatskoj (Foto: DZZS)
Infografika o razlikama među spolovima u Hrvatskoj (Foto: DZZS) Foto: DZZS

Prosječna dob prvog zaposlenja kod žena iznosi 26 godina, dok se najveća razlika kod žena vidi u primanjima. Muškarci su u 2017. godini imali 12,6 posto veću plaću od žena, te su bile u manjem riziku od siromaštva od muškaraca.