Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POZNAT I NAJČEŠĆI UZROČNIK

Zastrašuje broj oboljelih od raka u Hrvatskoj: Onkologija u Splitu ima toliko posla da se proširuje...

Na godinu 21.000 oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Na godinu 21.000 oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Na godinu 21.000 oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Na godinu 21.000 oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Na godinu 21.000 oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Na godinu 21.000 oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Na godinu 21.000 oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Na godinu 21.000 oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Na godinu 21.000 oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Na godinu 21.000 oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Na godinu 21.000 oboljelih od raka (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
Od raka u Hrvatskoj na godinu oboli otprilike 21 tisuća ljudi. Sprema se i posebna Nacionalna strategija za borbu protiv raka. Činjenica je da nam nedostaje novca za lijekove i skupe uređaje.

Marko Milanović radio je godinama kao pomorac na brodu. A posao nije išao bez cigarete u ruci. "Strastveni pušač, tri kutije dnevno, guta sam ih...", priča on. Završio je na liječenju na splitskom plućnom odjelu i onkologiji. A onkologija u Splitu ima toliko posla da se proširuje, radovi su u tijeku.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Konferencija o liječenju raka u Splitu, ilustracija - 1 Petodnevna konferencija Vrhunski znanstvenici okupili se u Splitu, pa otkrili čemu se mogu nadati oboljeli od karcinoma: "Ovo je dug proces"

Svi nekako mislimo da se teške bolesti događaju drugima, ali strašan je podatak da u Hrvatskoj svake godine od raka oboli 21 tisuća ljudi, od čega samo u Splitu 2500. Poznat je i najčešći uzročnik raka.

"Pušenje, pušenje, pušenje", kaže prof. Eduard Vrdoljak, predstojnik onkološkog odjela na splitskom KBC-u. Naravno, uzročnici su brojni, a preventivni pregledi iznimno bitni. "Recimo, rak debelog crijeva - 80 posto pacijenata ne dođe", kaže on.

Ima liječnika koji ističu da se u splitsko more desetljećima izlijevao industrijski otpad u Kaštelima te u pitku vodu možda prodiru procjedne vode s raznih odlagališta smeća i slično. Dr. Vrdoljak uvjerava da se Split u hrvatskom prosjeku ne izdvaja po broju oboljelih. On pak sudjeluje u izradi nacionalnog plana protiv raka. Tu će biti jasno da novca nedostaje.

"Linearni akceleratori, uređaji za zračenje..." Na pitanje koliko to košta, odgovara: "30 milijuna kuna svaki!"

Trebamo ipak paziti i sami na sebe. "Kad sam sazna, da bolujem od raka ostavija sam pušenje. Ima tri godine. Valjda će ić nabolje", kaže Marko Milanović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene