Od raka u Hrvatskoj na godinu oboli otprilike 21 tisuća ljudi. Sprema se i posebna Nacionalna strategija za borbu protiv raka. Činjenica je da nam nedostaje novca za lijekove i skupe uređaje.

Galerija


Marko Milanović radio je godinama kao pomorac na brodu. A posao nije išao bez cigarete u ruci. "Strastveni pušač, tri kutije dnevno, guta sam ih...", priča on. Završio je na liječenju na splitskom plućnom odjelu i onkologiji. A onkologija u Splitu ima toliko posla da se proširuje, radovi su u tijeku.

Vezani članci Poziv na dobrovoljno darivanje krvi (Foto: Dnevnik.hr) Apel iz splitske bolnice: ''Nedostaje krvi svih krvnih grupa, nadamo se da će se građani odazvati našem pozivu'' Pred kamerama Provjerenog ponosno pokazale svoje ožiljke (Foto: Provjereno) - 4 Tri žene i tri hrabre pobjede protiv karcinoma: Ponosno su stale pred kamere i pokazale svoje ožiljke

Svi nekako mislimo da se teške bolesti događaju drugima, ali strašan je podatak da u Hrvatskoj svake godine od raka oboli 21 tisuća ljudi, od čega samo u Splitu 2500. Poznat je i najčešći uzročnik raka.

"Pušenje, pušenje, pušenje", kaže prof. Eduard Vrdoljak, predstojnik onkološkog odjela na splitskom KBC-u. Naravno, uzročnici su brojni, a preventivni pregledi iznimno bitni. "Recimo, rak debelog crijeva - 80 posto pacijenata ne dođe", kaže on.

Ima liječnika koji ističu da se u splitsko more desetljećima izlijevao industrijski otpad u Kaštelima te u pitku vodu možda prodiru procjedne vode s raznih odlagališta smeća i slično. Dr. Vrdoljak uvjerava da se Split u hrvatskom prosjeku ne izdvaja po broju oboljelih. On pak sudjeluje u izradi nacionalnog plana protiv raka. Tu će biti jasno da novca nedostaje.

"Linearni akceleratori, uređaji za zračenje..." Na pitanje koliko to košta, odgovara: "30 milijuna kuna svaki!"

Trebamo ipak paziti i sami na sebe. "Kad sam sazna, da bolujem od raka ostavija sam pušenje. Ima tri godine. Valjda će ić nabolje", kaže Marko Milanović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.