Mladi znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković i zagrebačkog PMF-a došli su do velikog otkrića koje mijenja razumijevanje diobe stanica u ljudskom tijelu. Oni su naša Bolja Hrvatska.


Mladi znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković i zagrebačkog PMF-a otkrili su novi proces razdvajanja kromosoma u ljudskim stanicama za koji do sada znanstvenici nisu znali.

Vezani članci Prof. dr. Eduard Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska na samom dnu EU-a po uspješnosti liječenja raka: "Nismo dobri, godišnje 14.000 Hrvata umire od te opake bolesti" Prof.dr. Srećko Gajović, GlowLab, Medicinski fakultet u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski liječnik o otkriću novog organa: Je li on doista "nov" i kako bi mogao pomoći u borbi protiv raka?

"Ako se ne znaju svi mehanizmi, tim se mehanizmima kasnije ne može upravljati, pogotovo ako je riječ o samim stanicama raka. Ako se svi mehanizmi objasne, onda se na njih kasnije može utjecati", objasnila je Renata Buđa, doktorandica na Institutu Ruđer Bošković.

"U budućnosti se taj proces na neki način može mijenjati ili se može vidjeti što je različito kada je on normalan ili kada je na neki način poremećen, kao što je to u stanicama raka", rekao je Kruno Vukušić, doktorand na Institutu Ruđer Bošković.

Novo otkriće može biti podloga za velike stvari, poput pronalaska lijeka za rak. Na istraživanju se radi više od godinu dana. Sve to pod budnim okom mentora, od kojih je jedna znanstvenica svjetskog glasa – Iva Tolić.

"Ovo su eksperimenti koji u svijetu dosad nikada nisu bili napravljeni i nije ih jednostavno napraviti, tako da smo tijekom tih eksperimenata došli do puno problema. Nismo znali kako dalje, ali su studenti uspjeli riješiti te sve probleme", rekla je dr. sc. Iva Tolić, znanstvena savjetnica i voditeljica projekta.

Priznala ih i znanstvena zajednica

Nemalo su se iznenadili kada im je jedan od dva najprestižnija znanstvena časopisa na svijetu posvetio naslovnicu. Na njoj su mikroskopske snimke stanica iz istraživanja ukrašene hrvatskom čipkom.

"Lijepo je kad vaš rad ima veliki utjecaj u znanstvenoj zajednici. I nadamo se da će naš rad poslužiti kao temelj za daljnja istraživanja drugih znanstvenika", rekla je Agneza Bosilj, doktorandica na PMF-u

U moru svega što nam se događa ovi mladi ljudi pokazuju da Lijepa Naša ima itekakvog potencijala. Još samo da ga prepozna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr