Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREVIŠE LIJEČNIKA

Zašto se zatvaraju ordinacije obiteljske medicine? Dnevnik Nove TV otkrio novi apsurd u hrvatskom zdravstvu

Aktualno Galerija Zatvaranje ordinacija - 1 Zatvaranje ordinacija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zatvaranje ordinacija - 2 Zatvaranje ordinacija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zatvaranje ordinacija - 3 Zatvaranje ordinacija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zatvaranje ordinacija - 4 Galerija 1/4 >>
Dok gripa puni ordinacije, Zagrepčani i Splićani neugodno su iznenađeni zatvaranjem ordinacija obiteljske medicine. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak istražila je zašto do njih dolazi. Otkrila je novi apsurd u zdravstvenom sustavu.

Zatvorena vrata ordinacije dočekala su pacijenta Željka Rusana. Liječniku je, kraj glavnog zagrebačkog kolodvora, dolazio posljednjih 40 godina.

"Tu sam dočekao mirovinu i školu završio. Zdravstvo se vrtoglavi prema dolje. Ne prema gore, jer ovo je dom zdravlja koji je 50 godina, 60. Problem je što sam tu naviknut i što sam radio na željeznici, ali nije neki veći problem jer mi je mjesto boravka u Dugom selu", rekao je Rusan.

Mjesta u čekaonici ostat će prazna za četiri ambulante u domu zdravlja centar. Tri su liječnice otišle u mirovinu, a novih zapošljavanja neće biti. Ne zato što nema tko raditi, nego zato što je liječnika ovdje previše.

"Već je poznat podatak da Hrvatska muku muči s pronalaskom obiteljskih liječnika i da će velik dio njih potići u mirovinu. No, statistika je u centru Zagreba ponešto drugačija", izvijestila je Martina Bolšec Oblak.

Pročitajte i ovo Fran Stjepan Naranđa TKO ĆE NAS LIJEČITI? Prije dva mjeseca u Dnevniku Nove TV ovaj je mladi liječnik najavio odlazak iz Hrvatske, pogledajte gdje je danas: "Jako je puno prilika..."

Pročitajte i ovo prof. dr. sc. Ivan Gornik, pročelnik OHBP-a, KBC Zagreb GRIPA HARA Sve je više pacijenata s respiratornim infekcijama. Šef Hitne: "Situacija se znatno pogoršala posljednjih dana"

I dok pacijenti negoduju, ravnatelj Doma Zdravlja Centar poručuje - u središtu Zagreba je čak 49 ambulanti obiteljske medicine viška.

"Oko 4000 pacijenata je ostalo bez liječnika, a samo u krugu 500 metara od ove lokacije imamo još 30 liječnika koji imaju oko, nazovimo ih 35.000 praznih mjesta za nove pacijente", rekao je ravnatelj DZ Centar Ino Protrka.

Problemi i u Splitu

I Splićanima teško padaju odlasci liječnika u mirovinu. Zbog doktorice Frka Šeparović pisali su ministru Berošu.

"S obzirom na manjak doktora, mogao se naći neki kompas i produljiti joj možda radni staž dok se ne nađe adekvatna zamjena", rekao je pacijent Vlatko Buljan iz Splita.

Zamjena specijalista već je stigla, kažu u županiji i Ministarstvu te dodaju - spremni su preuzeti tim i skrb za pacijente.

"U listopadu 2022. registrirano je 18 nezaposlenih liječnika na području Splitsko-dalmatinske županije, i to 12 doktora s iskustvom, jedan specijalist opće medicine i 5 doktora bez iskustva", priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

I tako su slučajevi Zagreba i Splita pokazali da negdje liječnika "nema ni za lijek", a drugdje ih je previše.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene