Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto je vaš glas važan?

Jedan glas može biti presudan: Ovaj primjer iz povijesti to najbolje pokazuje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Primjer glasanja u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a pokazuje koliko jedan glas može biti važan.

U povijesti čovječanstva 1795. bila je prepuna bitnih događaja. Te je godine donesen Bazelski mir kojim je okončan rat između Prusije i Francuske, Ludwig van Beethoven imao je svoj premijerni nastup u Beču, a Francuska je zastarjeli način mjerenja dužine zamijenila modernim metarskim sustavom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Koja je uloga promatrača na parlamentarnim izborima?

No, ta je godina važna i zbog još jednog događaja, naime, 1795. godine došlo je do rasprave u Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država oko inicijative koju je pokrenula grupa njemačkih doseljenika u SAD-u tražeći da se savezni zakoni prevedu na njemački.

13. siječnja 1795. godine poslije rasprave u Zastupničkom domu raspisano je glasanje gdje je samo jedan glas prevagnuo. 42 zastupnika bila su protiv prevođenja zakona na njemački jezik, dok je 41 bio za inicijativu.

Pročitajte i ovo Izbori Mala škola izbora Koja su kaznena djela vezana za izborni proces?

Glasanjem je zahtjev odbijen, a inicijativa njemačkih doseljenika je propala. Da je zahtjev njemačkih doseljenika prošao glasanje, njemački jezik praktički bi se izjednačio s engleskim.

Do danas SAD nema službeni jezik, iako tu funkciju u praksi ima engleski. Peticija Nijemaca bila je korak da se u zakone uvede i njihov materinji jezik.

Primjer iz 1795. godine pokazuje nam kako jedan glas može biti presudan.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene