Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola izbora

Znate li kako se glasovi na izborima preračunavaju u mandate?

Izbori, ilustracija
Izbori, ilustracija Foto: Vlado Kos/Cropix
Nakon što hrvatski građani izađu na parlamentarne izbore, njihovi glasovi bit će preračunati u saborske mandate pomoću D'Hondtove metode.

Pretvaranje glasova hrvatskih birača u saborske mandate odvija se s pomoću D’Hondtove metode, nazvane po belgijskom matematičaru Victoru D’Hondtu, a prvi je put primijenjena na belgijskim izborima 1899. godine.

Preračunavanje počinje nakon što se eliminiraju sve stranke koje u određenoj izbornoj jedinici nisu prešle izborni prag, koji u Hrvatskoj iznosi pet posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje?

Broj ukupnih glasova svih stranaka zatim se dijeli s jedan, pa s dva, pa s tri i tako do broja zastupnika koji se bira u jedinici – u prvih 10 hrvatskih izbornih jedinica bira se 14 zastupnika, što znači da će se broj glasova svake stranke dijeliti 14 puta.

U primjeru ispod možete vidjeti da je Stranka A dobila 100.000 glasova, Stranka B 80.000, a Stranka C 60.000. Radi lakšega objašnjenja, u ovom primjeru se u izbornoj jedinici bira pet zastupnika, što znači da će se glasovi dijeliti pet puta.

Izbori, ilustracija Dijeljenje broja glasova s brojem mandata (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon toga brojevi u tablici poredaju se po veličini te se broj mandata pojedine stranke odredi tako da se prebroji koliko je njezinih, u ovom slučaju crvenih, brojeva u redu.

Izbori, ilustracija Zaokruživanje pet najvećih brojeva Foto: DNEVNIK.hr

Broj mandata može se odrediti i tako da se ukupni broj glasova podijeli s najmanjim među crvenim brojevima. U ovom slučaju je to peti najveći broj, a u slučaju prvih 10 hrvatskih izbornih jedinica to će biti 14. najveći broj.

  • Broj mandata Stranke A: 100.000 / 33.333 = 3
  • Broj mandata Stranke B: 80.000 / 33.333 = 2
  • Broj mandata Stranke C: 33.333 / 33.333 = 1

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene