Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola izbora

Koja je uloga promatrača na parlamentarnim izborima?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Ivo Ravlic/Cropix
Prisutnost promatrača pojačava povjerenje građana u izborni proces i u demokratske institucije.

Promatrači na parlamentarnim izborima mogu biti stranački, promatrači kandidata koji su predložili neovisnu listu, nestranačkih udruga i međunarodnih organizacija.

Prisustvo promatrača na biračkom mjestu, poznavanje izbornih pravila i procesa mogu pomoći sprječavanju i/ili otkrivanju kršenja izbornog zakona i pravila (neregularnosti i manipulacija).

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Mala škola izbora Znate li kako se glasovi na izborima preračunavaju u mandate?

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Glasanje izvan mjesta prebivališta: Kako glasati u drugom gradu?

Koja su prava i dužnosti promatrača?

Promatrači imaju pravo pratiti provođenje izbora tijekom cijelog izbornog postupka, a izborna tijela dužna su mu omogućiti promatranje svog rada. Promatrači imaju pravo upozoravati na uočene nepravilnosti i zahtijevati njihovo otklanjanje te u zapisnik o radu izbornih tijela stavljati svoje primjedbe.

Promatrači ne smiju ometati rad izbornog tijela, odgovarati na upite birača, snimati ton ili video unutar biračkog mjesta te na bilo koji način utjecati na birače.

Aktualno "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Dijete s knjigom Dijete s knjigom Foto: Vijesti u 17 Festival knjige i književnosti Pazi knjiga! Festival knjige i književnosti Pazi knjiga! Foto: Vijesti u 17 Djeca čitaju knjige Djeca čitaju knjige Foto: Vijesti u 17 +0 Knjiga Hrvatska "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene