Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera HNB

Švaljek o mogućem trgovanju povlaštenim informacijama u HNB-u: "Nema razloga za ostavku, mirno spavam"

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek za Dnevnik Nove TV komentirala je moguće trgovanje povlaštenim informacijama u središnjoj banci na što sumnja portal Index.hr.

"Mislim da je vrlo važno razjasniti neke činjenice: ni guverner, ni ja ni drugi zaposlenici Hrvatske narodne banke koji se spominju u Indexovu tekstu nisu u vrijeme popduzimanja tih financijskih transakcija prekršili niti jedan propis, niti etičke standarde. Osim toga, ne postoje niti indicije, niti naznake da se radi o bilo kakvom trgovanju povlaštenim informacijama", kazala je u četvrtak zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek reporteru Nove TV Mislavu Bagi za Dnevnik.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Ima i dobrih vijesti Guverner HNB-a upozorio na rizike u vezi rasta inflacije Pola godine suživota s eurom, ilustracija - 2 Kovanice bi napunile vlak Šest mjeseci s eurom: Je li jeftinije nešto što stoji 4 eura ili 30 kuna? Odgovori bi vas mogli iznenaditi

Izvješće saborskom Odboru za financije trenutno je u visokoj fazi pripreme i Švaljek vjeruje da bi moglo biti poslano već danas. Ako ne, onda sutra rano ujutro.

Na pitanje je li spremna doći na plenarnu sjednicu u Sabor sve razjasniti, zamjenica guvernera HNB-a odgovorila je kako je spremna doći u Sabor. 

"Već danas smo pokrenuli ad hoc nadzor kojim nam je cilj utvrditi jesu li  zaposlenici za koje smo saznali u Indexovu tekstu na bilo koji način kršili zakon i etičke standarde", kazala je Švaljek. Istragom je obuhvaćeno pet osoba.

U trenutku kad je bila vanjski član savjeta, imala je obveznice, što je bilo u skladu sa zakonom. Na Bagino pitanje je li to etički, Švaljek je ponovila kako je sve bilo u skladu sa zakonom i u skladu s Etičkim kodeksom, kao i da je deset godina nakon toga takvo ulaganje u skladu sa Etičkim kodeksom.

"Osim toga, na isti način se očitovala i Europska središnja banka", kazala je Sandra Švaljek.

Na pitanje zašto ne napravi propis koji zabranjuje trgovinu obveznicama i dionicama, za sve ljude u HNB-u, Švaljek je odgovorila da će u novi Etički kodeks ugraditi i zabranu posjedovanja i korporativnih obveznica.

HNB surađuje s HANFOM koja provodi istragu, a u središnjoj banci istražuje se pet osoba zbog sumnje u trgovanje informacijama.

I obveznice koje je imala dok je bila vanjski član HNB-a, kaže, u skladu su sa zakonom i etičkim propisima.

Na pitanje Mislava Bage razmišljaju li ona i guverner o ostavci, Švaljek navodi: "Nema razloga za ostavku. Kad ste sigurni da ste postupali u potpunosti u skladu s propisom i s etičkim, dakle najvišim standardima, nema razloga da se razmišlja o ostavci".

"Hrvatska narodna banka je vrlo važna institucija, važna je njezina stabilnost, stabilnost za cijeli financijski sustav i naprečac se o ostavkama nema razloga razmišljati", navodi.

"To bi nepotrebno destabiliziralo sustav i stvorilo sumnju, a sumnji u ovom trenutku - niti za guvernera, niti za mene mjesta nema", dodala je Švaljek.

Na pitanje spava li mirno, kratko je odgovorila: "Mirno spavam."

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene