Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) pokrenula je nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke (HNB) prekršili Odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija.


Kako bi mogla utvrditi potpuno i točno činjenično stanje, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora te će temeljem tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke.

HANFA je priopćila da će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima.

Prema Uredbi o zlouporabi tržišta, HANFA kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta i samostalno reagira ukoliko primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlaštenih informacija, no zaprima i prijave na sumnju na zlouporabu tržišta. Takve sumnje HANFA-i uvijek može prijaviti Zagrebačka burza, investicijsko društvo, ali i bilo tko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno.

Andrej Plenković, Boris Vujčić Ima li guverner HNB-a i dalje Plenkovićevo povjerenje? ''Zvao sam Vujčića... Suzdržat ću se od komentara u ovoj fazi''
Boris Vujčić, Grozdana Perić DNEVNIK.hr doznaje: HDZ-ova čelnica saborskog Odbora za financije zatražila očitovanje guvernera HNB-a

''Treba pritom istaknuti da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta. U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, HANFA nema ovlasti za pokretanje nadzora'', zaključuje se u priopćenju HANFA-e.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju