Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lutaju po kvartovima

Zagrepčani u strahu od divljih životinja: "Sreća da sam imala kišobran za obranu"

Aktualno Galerija Vrana Vrana Foto: Dnevnik Nove TV Divlje svinje u Zagrebu - 1 Divlje svinje u Zagrebu - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Divlje svinje u Zagrebu - 2 Divlje svinje u Zagrebu - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Srne u Zagrebu Galerija 1/4 >>
Građani se sve više žale na brojne divlje životinje u gradovima, a stručnjaci poručuju da se ničega ne treba bojati. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Željka Škreblin Borovnjak.

Divlje životinje i dalje haraju metropolom. Na lutanje divljih svinja po kvartovima građani su se već naviknuli, no sad ih uznemiruju sve češći susreti s lisicama, ali i napadi agresivnih vrana.

"Nisam vidjela, ali sam čula od susjeda da su vidjeli, prolazili su po Branimirovoj", rekla je Dragica pa nadodala da je životinje primijetila tek prije mjesec dana i tvrdi da se to prije nije događalo.

Pokraj kuće Drage Gujić napušteno je dvorište gdje divlje svinje čuje gotovo svaku noć.

"Čula sam roktanje i sad, a tko drugi rokće? Po Dubravi hodaju, to je katastrofa. Ja se bojim ići, ali meni ne mogu ući u kuću, ja sam se zagradila", rekla je Gujić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drugi stupanj upozorenja Nevrijeme očekuju i susjedi koji su poslali upozorenje: Moglo bi doći do superćelijskih oluja i u Hrvatskoj

Divlje životinje silaze s Medvednice u grad jer ljudi zadiru u njihovo stanište. Stručnjaci kažu da razloga za brigu nema.

"Kad se spuste u urbani dio, najčešće je to u potrazi za hranom, recimo lisica koja se našla kod Bukovca. Ja sam na području Gračana i isto se spuštaju u napuštene kuće. Lisica okoti mlade i čim oni porastu da mogu nastaviti hodati, ona će se povući u šumu i otići. Dakle, divljač si neće tu uzeti prostor kao stanište, uvijek se povlači", rekla je Ivana Kosijer, tajnica Lovačkog saveza Grada Zagreba.

Knežija muku muči i s napadima vrana, a nije bolje ni u drugim gradskim četvrtima. Dva napada dogodila su se nedavno.

"Mene su napale na Tomislavovu trgu i da nisam imala kišobran, ne znam kako bih se obranila", rekla je Jasna i dodala da su se vrane obrušile na nju i otad ih u širokom luku izbjegava.

Pročitajte i ovo Poljski predsjednik Andrzej Duda Duda na udaru kritika Poljaci pobijesnili na svog predsjednika: "Oplakuje kriminalca i Putinovog saveznika"

Treba ih izbjegavati u svibnju i lipnju kad brane svoje mladunce. Ako dođe do napada, postoje i savjeti što učiniti.

"Ostati smiren i ne širiti nikakvu paniku. U svakom slučaju, ako se primijeti neki poletarac koji je na tlu, može se nazvati infocentar Dumovec, koji će tog poletarca premjestiti malo dalje jer njega u principu roditelji brane od potencijalne opasnosti", rekla je Ema Stanić, zoologinja u Zoološkom vrtu u Zagrebu.

Od vrana ne treba bježati, a ako se koja zaleti, nastojte gledati u nju. Kad je pak riječ o ovakvim scenama, na divlje životinje morat ćemo se naviknuti. Bujanjem vegetacije u gradu očekuje ih se još više.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene