Tvrtka Zagrebačke otpadne vode zahvalila je građanima metropole što su poslušali apel i prestali bacati sanitetske maske i rukavice u toalete, zbog čega je prošle godine došlo do začepljenja i kvara pumpi.

Galerija Zagrebačke otpadne vode - 5 Zagrebačke otpadne vode - 4 Zagrebačke otpadne vode - 3 +1 Zagrebačke otpadne vode - 2

Tijekom prvog lockdowna početkom prošle godine radnici su morali ručno čistiti pumpe u Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba u Žitnjaku jer je zbog velike količine otpada došlo do začepljenja i kvara.

Vezani članci Prosvjed roditelja odgojitelja u Zagrebu Prosvjed roditelja odgojitelja s porukama gradonačelniku: "Eci, peci, pec, tko je sljedeći? Tomice, nađi novi posao" Prosvjed protiv epidemioloških mjera - 3 Javno poticanje na terorizam: Dvojica muškaraca u pritvoru, kazneno su prijavljeni, policija istražuje još pet osoba

"Bila je riječ o velikoj količini sanitetskih maskica i rukavica koje su ljudi odbacivali u toalete, vjerojatno ne misleći kako taj otpad nije razgradiv. Kanalizacijom je otpad stigao na istok grada, na Uređaj za pročišćavanje na Žitnjaku.

Stoga su radnici ručno čistili sva začepljenja i brzom intervencijom popravili sve kvarove nastale na pumpama uslijed velike količine nadolazećeg nerazgradivog otpada", piše u priopćenju Zagrebačkih otpadnih voda, koja su tada uputile apel građanima, a sada im zahvaljuju jer se količina takvog otpada znatno smanjila.

"U proteklih godinu dana nije došlo do daljnjih oštećenja na strojevima. Dakle, kampanja je bila korisna i djelotvorna te ovim putem zahvaljujemo medijima te Zagrepčankama i Zagrepčanima na suradnji", istaknuli su te dodali kako "svjetski mediji pišu kako je prošle godine više od milijardu i pol kirurških maski završilo u oceanima i na taj način mora zagadilo s dodatnih 6200 tona plastike".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju