Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Energetski summit jugoistočne Europe pod motom "Energija je roba, ali specifična" koji će se na inicijativu predsjednika Republike Stjepana Mesića održati u nedjelju u Zagrebu, sazvan je kako bi visoki predstavnici zemalja regije iznijeli svoje poglede na aktualne probleme energetike i opskrbe energentima.


Druga je svrha skupa da sudionici s regionalne razine pridonesu nastojanjima da se formuliraju načela ponašanja na polju energetike.

Vezani članci Slika nije dostupna Putin stigao u Zagreb Slika nije dostupna Putin u Zagreb dovodi vlastitog kušača jela

Kako se očekuje, velika pozornost bit će poklonjena uspostavi
ravnoteže između potrebe da se osigura opskrbljenost energijom i energentima i, s druge strane, nužnosti očuvanja okoliša.

Svoj dolazak na Energetski summit potvrdile su sve pozvane zemlje pa će tako u njegovu radu sudjelovati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović te predsjednici Bugarske Georgij Parvanov, Rumunjske Traian Basescu, Albanije Alfred Moisiu, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Branko Crvenkovski i Srbije Boris Tadić. 

Sloveniju će na summitu predstavljati Žiga Turk, ministar
u slovenskoj vladi zadužen za strateški razvoj, a Grčku Anastasios Nerantzis, prvi zamjenik ministra razvitka.

Rad summita pratit će i predstavnik Europske komisije, savjetnik u Upravi za konvencionalne izvore energije Cristobal Burgos Alonso.

Posebni gost sastanka na vrhu o energetici bit će ruski predsjednik Vladimir Putin koji stiže u Zagreb u nedjelju ujutro.

Putin će u nedjelju navečer imati odvojeni susret s domaćinom Stjepanom Mesićem s kojim će razgovarati o energetici i transferu energenata te o projektu Družba Adria.

Mesić je rekao novinarima u četvrtak prilikom posjeta jednoj
zagrebačkoj osnovnoj školi da je za Hrvatsku važno da ima različite pravce opskrbe energentima te je potvrdio da će s Putinom razgovarati i o projektu Družba Adria te o LNG terminalu.

Projektu Družba-Adria snažno se protivi hrvatska javnost strahujući od onečišćenja okoliša pa se kao alternativa razmatra trasa koja bi zaobišla Jadran.

Ruski predsjednik sastat će se i s premijerom Ivom Sanaderom, kao i s predsjednicima država jugoistočne Europe koji će sudjelovati u radu summita, među kojima i sa srbijanskim predsjednikom Tadićem.

Pretpostavlja se da će Tadić i Putin razgovarati i o Kosovu, posebno u svjetlu nacrta rezolucije koju su predstavnici SAD-a, Velike Britanije i Francuske u srijedu navečer podnijeli Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se odluka o statusu Kosova, što predviđa nadziranu neovisnost, odgađa za 120 dana. 

Rusija je, kao i srbijanski državni vrh, taj dokument ocijenila neprihvatljivim.

Kao uvod u Energetski summit u subotu će se održati regionalni okrugli stol "Sigurnost i stabilnost opskrbe kroz povezivanje nacionalnih energetskih sustava" u Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Na njemu će sudjelovati vodeći ljudi energetskog sektora jugoistočne Europe kako bi u izravnom kontaktu razmotrili mogućnosti unaprjeđenja suradnje u regiji s posebnim naglaskom na osiguravanje stabilne opskrbe kroz povezivanje nacionalnih energetskih sustava. 

Predviđeno je da se tom prigodom usvoji i zajednička deklaracija koja će biti predstavljena na summitu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju