Zadrani se bore s galebovima. Ova se ptica toliko razmnožila da joj nitko ne može stati na kraj, pa su u pomoć pozvali ekipu iz Poreča, koja ima uspješnu metodu za iseljavanje. Naime, u gnijezda galebovima podmeću lažna jaja.

Galerija Lažnim jajima iseliti prekobrojne galebove (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Lažnim jajima iseliti prekobrojne galebove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +0 Lažnim jajima iseliti prekobrojne galebove (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Prepuna ih je morska površina u Zadarskom kanalu, a i glavno okupljalište odlagalište otpada. Prekomjerno su se razmnožili i stvaraju nered gdje god stignu pa je Zadranima galebova puna kapa.

Vezani članci Otac traži napadača na sina - 2 Probili mu lubanju, otac plakatima traži napadača: "Da je bilo milimetar dublje, Bog me više ne bi spasio" Hitna pomoć, ilustracija Otac napadnutog mladića iz Zadra otkrio nam zašto je oblijepio grad plakatima i prozvao policiju: "Nemojte na nasilje nasiljem"

Poreč je po tom pitanju mjere poduzeo je još 2011. godine i tijekom proteklih 7 godina na gradskim krovovima smanjio broj galebova za 40 posto. I to tako što im u gnijezdima prava jaja zamjenjuju plastičnima. ''Treba u potpunosti poštivati Zakon o zaštiti životinja. Ama baš ništa se ne poduzima u odnosu na žive ptice ili ptiće. Zamjenjuju se samo jaja. To je humana metoda kojom se ptica udaljava s mjesta gnježđenja'', objasnila je Nataša Basanić Čuš iz projekta ''Zdravi grad Poreč''.

Galebovi se sele kada se iz bilo kojeg razloga ne mogu razmnožavati. A iz gradova ih žele vratiti na izvorna staništa, otočiće i hridi. No, sve je ovo zakašnjela reakcija, a uzrok samo jedan. ''Prekomjerno hranjenje ptice za koje je kriv čovjek. Samim time odlagališta, kantama za smeće i sve skupa, mi smo njemu stvorili jedan divan marendarij, gdje on svakog dana obilato jede'', ističe Nenad Maljković, predsjednik udruge ''Moj otok".

A prema novim istraživanjima, i prenosi bolesti, pogotovo kada je u doticaju s otpadom. Simbol Mediterana malo pomalo pretvorio se u opasnost. Tako je to kad se otmeš kontroli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj A1 Hrvatska - 1 A1 Hrvatska - 2 A1 Hrvatska - 3 +6 A1 Hrvatska - 4

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju