Obavijesti Video Pretražite Navigacija
E, moj galebe!

Zadrani ''upali'' u Hitchcockov film: Simbol Mediterana pretvorio se u opasnost

Lažnim jajima iseliti prekobrojne galebove (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Lažnim jajima iseliti prekobrojne galebove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lažnim jajima iseliti prekobrojne galebove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Lažnim jajima iseliti prekobrojne galebove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Lažnim jajima iseliti prekobrojne galebove (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Lažnim jajima iseliti prekobrojne galebove (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lažnim jajima iseliti prekobrojne galebove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Zadrani se bore s galebovima. Ova se ptica toliko razmnožila da joj nitko ne može stati na kraj, pa su u pomoć pozvali ekipu iz Poreča, koja ima uspješnu metodu za iseljavanje. Naime, u gnijezda galebovima podmeću lažna jaja.

Prepuna ih je morska površina u Zadarskom kanalu, a i glavno okupljalište odlagalište otpada. Prekomjerno su se razmnožili i stvaraju nered gdje god stignu pa je Zadranima galebova puna kapa.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Poreč je po tom pitanju mjere poduzeo je još 2011. godine i tijekom proteklih 7 godina na gradskim krovovima smanjio broj galebova za 40 posto. I to tako što im u gnijezdima prava jaja zamjenjuju plastičnima. ''Treba u potpunosti poštivati Zakon o zaštiti životinja. Ama baš ništa se ne poduzima u odnosu na žive ptice ili ptiće. Zamjenjuju se samo jaja. To je humana metoda kojom se ptica udaljava s mjesta gnježđenja'', objasnila je Nataša Basanić Čuš iz projekta ''Zdravi grad Poreč''.

Galebovi se sele kada se iz bilo kojeg razloga ne mogu razmnožavati. A iz gradova ih žele vratiti na izvorna staništa, otočiće i hridi. No, sve je ovo zakašnjela reakcija, a uzrok samo jedan. ''Prekomjerno hranjenje ptice za koje je kriv čovjek. Samim time odlagališta, kantama za smeće i sve skupa, mi smo njemu stvorili jedan divan marendarij, gdje on svakog dana obilato jede'', ističe Nenad Maljković, predsjednik udruge ''Moj otok".

A prema novim istraživanjima, i prenosi bolesti, pogotovo kada je u doticaju s otpadom. Simbol Mediterana malo pomalo pretvorio se u opasnost. Tako je to kad se otmeš kontroli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno 3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj A1 Hrvatska - 1 A1 Hrvatska - 1 Foto: PR A1 Hrvatska - 2 A1 Hrvatska - 2 Foto: PR A1 Hrvatska - 3 A1 Hrvatska - 3 Foto: PR A1 Hrvatska - 4 A1 Hrvatska - 4 Foto: PR A1 Hrvatska - 5 A1 Hrvatska - 5 Foto: PR +4 A1 Hrvatska - 6 Tech 3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj 1/10 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene