Za Filipa Glogoškog iz Osijeka odnedavno zna i NASA. Autor je najboljeg plakata kojim se obilježava Svjetski tjedan svemira. Tema je 'Remote sensing' odnosno promatranje Zemlje iz satelita.


Filip Glogoški učenik je četvrtoga razreda osječke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Za svoje je grafičko rješenje plakata, kojim će biti obilježen Svjetski tjedan svemira, osvojio prvo mjesto. Oko 100 tisuća plakata s Filipovim imenom obići će cijeli svijet, a za njihov je tisak u Americi potrošeno gotovo deset tisuća dolara.

Mladi je Osječanin mnogo truda, ali i neprospavanih noći uložio u ovaj rad. 'Komunikacija je bila dosta velik problem jer u vrijeme kada je kod nas dan, kod njih je noć', kaže Filip.

A sve je moralo odgovarati zbog iznimno strogih kriterija. 'Dijelovi satelita moraju se razlikovati, npr. kapsula od solarnih panela. Jedan tip mora biti američki, drugi ruski i kineski, jer radi se o plakatu koji ide na globalnu razinu', objašnjava.

Filipovu sreću i uspjeh dijele svi u školi. 'Taj plakat će definitivno obići cijeli svijet i ostat će zauvijek u povijesti kao obilježje tog događanja za 2016.godinu', kaže Ina Marić, ravnateljica ŠPUD Osijek.

'To je veliki uspjeh za Filipa, a tim činom se može promovirati i cijela škola', kaže Ivan, jedan od učenika.

18-godišnji grafički dizajner vrlo je svestran. Šest je godina član Aerokluba Osijek i do sada je dobio više od 80 nagrada. 'Postao je vrhunski modelar. Čak je sada uključen i kao mentor', kaže Antun Šikić, mentor u Aeroklubu Osijek

'Tu ima dosta sličnosti. Jedna do najvažnijih karakteristika je pedantnost potrebna u oba posla', smatra Filip.

A posla će za njega zasigurno biti, jer kako kaže, spreman je za lansiranje novih ideja.