Obavijesti Video Pretražite Navigacija
srce grada zagreba

Tržnica Dolac slavi 90 godina, a mi smo pronašli originalnu kumicu Baricu po kojoj je rađen poznati kip: „Nosila sam sto kila po rukama i leđima“

90 godina zagrebačkog Dolca - 1
90 godina zagrebačkog Dolca - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Đurđica Janušić - 1 Đurđica Janušić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Đurđica Janušić - 3 Đurđica Janušić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kumica Barica Kumica Barica Foto: DNEVNIK.hr 90 godina zagrebačkog Dolca - 1 90 godina zagrebačkog Dolca - 1 Foto: DNEVNIK.hr +6 90 godina zagrebačkog Dolca - 2 Galerija 1/11 >>
Ni kiša u Zagrebu nije uspjela omesti proslavu devedesetog rođendana simbola grada - Tržnice Dolac. Evo što o Dolcu kažu turisti, građani, ali i gospođa koja je bila model za prepoznatljiv kip Kumice Barice na ulazu u tržnicu.

Najpoznatija zagrebačka tržnica svečano je otvorena prije točno devedeset godina. Omiljeno je mjesto za kupnju namirnica, a za brojne građane i puno više od toga – tradicija, nešto što se nikada nije promijenilo, život.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Sudar u Zagrebu Pažljivo u prometu Sudar u Zagrebu izazvao prometni kaos: Automobil završio na tračnicama, ima i ozlijeđenih

„Srce grada, jedan dio gdje se ljudi sastaju, gdje se nalaze, gdje se pričaju nekadašnje priče, nove priče, gdje se razmjenjuju mišljenja“, opisala je Zagrepčanka Katarina svoj doživljaj Dolca.

Ana Marjanović na Dolcu prodaje već 25 godina, a sve što nudi s njezine je zemlje. Ima i svoje stalne kupce, a najvažnija joj je komunikacija s kupcima. „Ako ti šutiš i mrk si i nisi raspoložen, ne možeš prodati. Moraš s ljudima znati i s ljudima razgovarati“, tvrdi.

Razgovara se nerijetko i na stranom jeziku jer Dolac obvezno posjećuju i brojni turisti. Oni koje smo sreli, kažu da im se sviđa atmosfera i raznovrsnost pa tako kupuju svašta. Prošetala su se tijekom godina ovom tržnicom i neka svjetska imena.

Tu je bila i barunica Thatcher, japanska princeza, malezijska princeza, puno ministara poljoprivrede europskih i svjetskih zemalja. „Ali evo ja ću vam reći što je rekla barunica Thatcher pokojna, rekla je mladi gospodine ovo je muzej, ovo je nešto što trebate čuvati, ovo je tradicija“, prisjeća se bivši direktor tržnice.

Gotovo svi koji dođu u Zagreb oduševljeni su ovim mjestom, a mnogi se i rado fotografiraju uz kip Kumice Barice koji je ovdje postavljen 2006. godine. Prava Kumica Barica, po kojoj je kip rađen, i dalje je ondje. Svoj štand ima već 60 godina, a nekad je, prisjeća se, bilo puno teže nego danas.

„Ja sam vam po 100 kila nosila na rukama i leđima. Onda sam na tramvaj išla do trga i onda dva, tri puta tu na Dolac na leđima. Cijela Hrvatska me traži, Dubrovnik, Varaždin, Split svi dolaze pitati gdje se ta kumica da ju vide. Samo ona ima malo duži nos, a ja kraći“, ispričala nam je Đurđica Janušić, kumica Barica u stvarnosti.

Teško je nabrojati sve zanimljivosti ove tržnice, no jedno je sigurno - Zagreb bez nje ne bi bio ono što je danas. A na kraju, kako je rekla Zagrepčanka Katarina, Sretan ti moj Dolac 90. rođendan, da nam bar još 90 godina minimalno traješ i moj Zagrebe tak imam te rad!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene