Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za 1.853 nestale osobe

Hoće li dočekati pravdu za ratni zločin? "Trideset godina stojimo na mjestu, tapkamo. Svuda se tražilo i nikad ništa..."

Aktualno Galerija Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 1 Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 3 Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 3 Foto: DNEVNIK.hr Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 2 Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 4 Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Čekaju pravdu za ratni zločin u Vukovaru - 5 Galerija 1/9 >>
Tri desetljeća nakon rata žrtve srpskih koncentracijskih logora do dan-danas nisu dobile pravdu za torture koje su proživjeli. Pravdu, ali i posljednja počivališta za svoje najmilije traže djeca, supruge i roditelji ubijenih i nestalih u Domovinskom ratu. Kroz kakav pakao su prolazili podijeli su s reporterkom Dnevnika Nove TV Mateom Drmić.

Veronika je jedna od 858 djece koja dijele tužnu sudbinu jer ih je krvavi rat ostavio bez jednog ili oba roditelja. "Otac mi je bio do zadnjeg dana u Vukovaru i zarobljen je u vukovarskoj bolnici. Odvezen je na Ovčaru i tamo je pogubljen", ispričala je kći poginulog branitelja Veronika Soldo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VUKOVAR 30 GODINA Na današnji dan ubijen Siniša Glavašević, njegov sin objavio dirljivu poruku: "Mijenjao bih njegovo herojstvo za sve suze moje mame i bake" Nedjeljko Genda 30 GODINA OD RATNIH STRADANJA Dragovoljac o obrani Nadina: "Ušli su s 30-40 tenkova, a mi smo bili naoružani samo automatskim i lovačkim puškama"

Sjećanja na oca ima samo kroz fotografije. I Ante Krajinović dijeli sličnu priču. Pronašao je sina Dragu, a za Zlatkom još traga. A prazno u srcu je i gospođi Matiji Kušić, supruzi nestalog branitelja.

"Ubijen je u Sotinu i čovjek koji ga je ubio je priznao da ga je ubio. Ubio ga je Žarko Milošević", kazala je novinarki Dnevnika Nove TV Matei Drmić.

Hrvatska traga za 1.853 nestale osobe. "Trideset godina stojimo u jednom mjestu, tapkamo. Svuda se tražilo i nikad ni jedne košćice", ispričala je Matija.

Preživjeli logoraši i danas žive s posljedicama. "Imam slomljenih sedam rebara, prsnu kost, napuklo desno rame, imam geler u petom pršljenu. Bio sam 126 dana u samici. Bila su to vremena teška", prisjeća se logoraš Dragutin Guzovski.

Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je više od trideset tisuća ljudi, a život su izgubile 304 osobe. Za proživljenu torturu logoraši traže pravdu na sudu u Beogradu. Podigli su 44 tužbe protiv Srbije.

"Koliko mizerne iznose Srbija isplaćuje, pedeset tisuća kuna za čovjeka koji je ubijen. Nećemo odustati nikada. Srbija mora odgovarati", zaključio je Guzovski.

Nadaju se samo da neće proći još tri desetljeća kako bi dobili svoja prava.

Na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, u četvrtak, 18. studenoga, budite od jutarnjih sati uz Novu TV. Andrija Jarak i Ivana Petrović vode vas kroz višesatni program, a jak reporterski tim pratit će svaki korak kolone sjećanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene