Andrej Plenković (Foto: Pixsell, Krstina Štedul Fabac)
Andrej Plenković (Foto: Pixsell, Krstina Štedul Fabac)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odbacio je u četvrtak nagađanja da je do uhićenja u Vukovaru nekoliko osoba koje se sumnjiči za ratne zločine počinjene 1991., došlo zbog pritiska vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, ustvrdivši da policija i DORH rade svoj posao zakonito i neovisno od bilo kojih institucija.


"Ne. Policija radi svoj posao, posebna radna skupina koja je svu tematiku ratnih zločina i za Vukovar i za Ovčaru krenula raditi na način koji rezultira ovakvim koracima u postupku. Radi se od veljače, nema nikakve veze s političkim pritiscima. Policija, DORH, svi rade svoj posao zakonito i neovisno o bilo kojim institucijama", ustvrdio je Plenković nakon sjednice Vlade u Karlovcu kada su ga novinari upitali je li do uhićenja došlo zbog pritiska vukovarskog gradonačelnika.

Božinović potvrdio uhićenja

Vezani članci Srđan Milaković (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL) Nema proširenja prava srpskoj nacionalnoj manjini: "Ovo je zaista nešto što je izvan granica pameti" Policajac ubio mladu ženu u spavaćoj sobi (Foto: Policijska snimka) Policija u Teksasu ubila crnkinju kroz prozor njezine spavaće sobe: "Policajac se osjetio ugroženo"

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu da je nekoliko osoba uhićeno zbog ratnih zločina na području Vukovara, ali da s detaljima nije upoznat.

"Kao ministar ne znam niti mogu znati detalje, ali ono što mogu potvrditi jest da je nekoliko osoba danas uhićeno zbog ratnih zločina i u ovom trenutku se provode kriminilistička istraživanja i pretrage i u ovom trenutku ne mogu više ništa o tome reći", rekao je Božinović, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a.

Ministar Božinović je istaknuo kako želi podsjetiti da je glavni ravnatelj policije u veljači ove godine "prije nego što su se dogodili neki procesi i prosvjedi u Hrvatskoj osnovao radnu skupinu koja se počela intenzivnije baviti istraživanjem ratnih zločina na području Vukovara, koja je do sada podnijela tri kaznene prijave te za zločine na Ovčari za četiri kaznena djela".

"Riječ je o skupini koja radi vrlo ozbiljno, vrlo temeljito. Kao što znate kriminalistička istraživanja ratnih zločina pogotovo nakon 27 godina nisu jednostavna. Ona su vrlo kompleksna i bilo bi puno bolje da su s tim istragama krenulo ranije. Ova Vlada i ovaj sastav ministarstva unutarnjih poslova to je počeo raditi od trenutka kada je dobio mandat za vođenje ministarstva, rezultati se vide i mi nastavljamo tim putem", rekao je ministar Božinović.

Privedeno pet osoba na području Vukovara

MUP je potvrdio da je u tijeku kriminalističko istraživanje te je privedeno pet osoba na području Vukovara. Dvije osobe terete se za počinjenje ratnog zločina, a troje je privedeno zbog sumnji da imaju informacije o počiniteljima ratnog zločina u Domovinskom ratu. Policija ih je nakon uhićenja prevezla u Osijek, a istragu nad njima vodit će Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Povodom uhićenja, zajedničko priopćenje poslale su županijska i gradska organizacija vukovarskog SDSS-a, te Zajedničko vijeće Općina stranke. U priopćenju izražavaju zabrinutost, jer, kako su naveli, uhićenja dolaze "nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnoj i lokalnoj razini
pokrenuli u cilju pritiska i na policiju i na istražne organe".

Tvrde kako ta kampanja kao i poslednji postupci policije kod pripadnika srpske zajednice na području Grada Vukovara i šire, izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina. Također navode kako su se privedeni pojedinci do sada uredno odazivali informativnim razgovorima, te da ničim nisu pokazivali bilo na spremnost na opstrukciju bilo na izbjegavanje suradnje s policijom.

"Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice.

SDSS i ZVO podsjećaju još jednom da su privrženi sankcioniranju svih ratnih zločina, neovisno o nacionalnosti počinitelja i žrtve, te podsjećaju javnost da do sada zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mjestima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice se nastavlja", navode u priopćenju. (Hina, M.T.)

Jacky Chan biciklom stigao u Šibenik: Nezaboravni put dug 40.000 kilometara

HANFA o imenovanju sestre Zdravka Marića: "Nema nikakvog sukoba interesa, niti bi ga moglo biti"