Spomen-dom Ovčara (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Spomen-dom Ovčara (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Temeljem nedavne kaznene prijave Ravnateljstva policije, a zbog sumnje da je u studenom 1991. na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara usmrtio zarobljenog hrvatskog branitelja Damira Kovačića, osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) pokrenulo je istragu protiv 49-godišnjeg osumnjičenika s hrvatskim i srbijanskim državljanstvom, izvijestilo je tužiteljstvo.


Prema neslužbenim informacijama, radi se o Nikoli Dukiću, pripadniku tadašnje teritorijalne obrane Vukovara, koji nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima.

Vezani članci Stradali u Vukovaru u brojkama - 3 Tragedija grada heroja u brojkama: Stradalo je više od 2700 ljudi, protiv 30.000 vojnika borilo manje od 2000 hrvatskih branitelja... Predsjednik RH Zoran Milanović odao počast žrtvi Vukovara na Ovčari - 2 Predsjednik Zoran Milanović počast žrtvi Vukovara odao je na Ovčari, nije davao izjave

Okrivljenika se tereti da je u ranim večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pored Vukovara, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih formacija sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika.

Nakon što su pripadnici JNA-a u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, MUP-a, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika te ih, po odobrenju zapovjednika Operativne grupe "Jug" tadašnje JNA pukovnika Mile Mrkšića, predali pripadnicima srpskih paravojnih formacija Teritorijalne obrane Vukovar i "Leva Supoderica", ratni su zarobljenici autobusima iz vukovarske bolnice prevezeni najprije u kasarnu JNA-a, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara. Okrivljenik je protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, kao pripadnik TO-a Vukovar, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih formacija, sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika, navodi tužiteljstvo.

Osnovano se sumnja da je, uz prijetnju oružjem, iz hangara u kojem je bilo najmanje 200 zarobljenika izveo ranjenog pripadnika 204. vukovarske brigade 21-godišnjeg Damira Kovačića, kojeg je od ranije poznavao, odveo u blizinu jame, koja je prethodno služila kao rov za topničko oruđe, te ga usmrtio ispalivši u njega tri hica iz vatrenog oružja.

Tijelo Damira Kovačića do danas nije pronađeno. (Hina)