Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči prosvjeda u Vukovaru

Pokrenuta istraga za ratni zločin na Ovčari, osumnjičeni nije u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temeljem nedavne kaznene prijave Ravnateljstva policije, a zbog sumnje da je u studenom 1991. na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara usmrtio zarobljenog hrvatskog branitelja Damira Kovačića, osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) pokrenulo je istragu protiv 49-godišnjeg osumnjičenika s hrvatskim i srbijanskim državljanstvom, izvijestilo je tužiteljstvo.

Prema neslužbenim informacijama, radi se o Nikoli Dukiću, pripadniku tadašnje teritorijalne obrane Vukovara, koji nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima.

Pročitajte i ovo Velepromet i Ovčara - 5 Stravična sjećanja Velepromet i Ovčara, zločini za koje nitko nije odgovarao: Potresna svjedočanstva preživjelih logoraša Slika nije dostupna 'Žalim zbog zločina' Šljivančanin: S Gotovinom sam se izljubio i zagrlio, a zaželio mi je sretan put

Okrivljenika se tereti da je u ranim večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pored Vukovara, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih formacija sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika.

Nakon što su pripadnici JNA-a u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, MUP-a, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika te ih, po odobrenju zapovjednika Operativne grupe "Jug" tadašnje JNA pukovnika Mile Mrkšića, predali pripadnicima srpskih paravojnih formacija Teritorijalne obrane Vukovar i "Leva Supoderica", ratni su zarobljenici autobusima iz vukovarske bolnice prevezeni najprije u kasarnu JNA-a, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara. Okrivljenik je protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, kao pripadnik TO-a Vukovar, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih formacija, sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika, navodi tužiteljstvo.

Osnovano se sumnja da je, uz prijetnju oružjem, iz hangara u kojem je bilo najmanje 200 zarobljenika izveo ranjenog pripadnika 204. vukovarske brigade 21-godišnjeg Damira Kovačića, kojeg je od ranije poznavao, odveo u blizinu jame, koja je prethodno služila kao rov za topničko oruđe, te ga usmrtio ispalivši u njega tri hica iz vatrenog oružja.

Tijelo Damira Kovačića do danas nije pronađeno. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene