Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovar: Muzej u bolnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 15. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, u podrumskom prostoru vukovarske Opće bolnice otvoren je muzejski prostor 'Mjesto sjećanja-vukovarska bolnica 1991.', u čije je uređenje i opremanje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi uložilo 2 milijuna kuna.

Tijekom srpske agresije na taj grad 1991. godine u podrumu su bile smještene bolničke službe s odjelima te organiziran smještaj ranjenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na Župnaijskom sudu u utorak Vukovar: Iskaz svjedoka u optužnici Srbije protiv dr. Bosanac Slika nije dostupna Kosor otvorila učenički dom u Vukovaru Kosor: Vukovar je sveto mjesto

Na samom ulazu u muzejski prostor, posjetitelji imaju prigodu pogledati videozapis o stradanju bolnice u Domovinskom ratu te kroz natpise na zidnim pločicama podruma pratiti kronologiju stradanja bolnice u razdoblju od 2. travnja do 18. studenoga 1991. godine.

Posebnom tehnikom na podrumskim zidovima utisnuta su imena i prezimena hrvatskih branitelja i medicinskog osoblja odvedenih iz vukovarske bolnice i pogubljenih na Ovčari 20. studenoga 1991. U nekadašnjem atomskom skloništu, uz pomoć lutaka, prikazani su ranjenici u krevetima te novorođenčad u inkubatorima, a cijelokupni je ugođaj upotpunjen audio i vizualnim efektima.

Prema podacima napisanima na pločicama muzejskog prostora, kroz vukovarsku bolnicu tijekom rata prošlo je najmanje 2500 ranjenika od kojih su većina bili civili. Najmlađi ranjenik imao je šest mjeseci, a najstariji 88 godina, dok je u bolnici tijekom tromjesečne opsade Vukovara rođeno 16 djece.

U pratnji ratne i sadašnje ravnateljice vukovarske Opće bolnice dr. Vesne Bosanac muzejski je prostor otvorio ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić koji ga je zatim i obišao izrazivši zadovoljstvo projektom uređenja i dizajna, čiji su autori Željko
Kovačić i Ivica Propadalo.

'Uređenje ovog muzejskog prostora bila je naša obveza koju smo možda mogli i trebali ispuniti i ranije. Vrlo sam zadovoljan cjelokupnim uređenjem i izvedbom', izjavio je kratko u razgovoru s novinarima ministar Neven Ljubičić nakon obilaska muzejskog prostora ocijenivši kako 'onaj tko ne zna i ne pamti svoju prošlost, ne može imati niti viziju budućnosti'.

Također je najavio kako će obnova vukovarske Opće bolnice u cijelosti završiti u sljedeće tri godine.

U projekt obnove vukovarske bolnice, koja danas zapošljava 450 zaposlenika, od kojih su 104 liječnika i 250 medicinskih sestara, hrvatska će država uložiti oko 100 milijuna kuna, rekao je Ljubičić koji je u bolnici predstavio i katalog muzejskog prostora 'Mjesto sjećanja-vukovarska bolnica 1991.'

Prema riječima ravnateljice bolnice dr. Vesne Bosanac, tijekom srpske agresije na Vukovar 1991. godine dnevno je na bolnicu padalo od 70 do 80 granata, a bilo je i dana kada je palo i do 700 projektila.

Nakon svečanosti otvorenja muzejskog prostora, u Pastoralnom centru sv. Bono s radom je započeo II. znanstveno-stručni simpozij 'Ratna bolnica Vukovar 1991. godine' koji su organizirale Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. i Opća bolnica Vukovar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene