Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka Jadranka Kosor prisustvovala je otvaranju učeničkog doma u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje.


Obnova učeničkog doma stajala je deset milijuna kuna, a sredstva su namirena iz Fonda za regionalni razvoj. Premijerka Kosor je istaknula da to dugujemo vukovarskoj djeci kako bi ona jednog dana imala gdje raditi.

>> Dr. Vesna Bosanac: Bojim se putovati izvan Hrvatske

Vezani članci Darinko Dumbović Dumbović ipak nezadovoljan brzinom obnove grada: "Još uvijek nismo ljudima pružili niti osnovnu sigurnost!" Damir Vanđelić Vanđelić otkrio zašto će dati otkaz kao ravnatelj Fonda za obnovu: ''Puni mandat neću ostati...''

Svečanosti su bili nazočni potpredsjednici vlade Petar Čobanković i Božidar Pankretić te ministar obrazovanja Radovan Fuchs, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Premijerka je istaknula kako je članstvo Hrvatske u EU važno i zbog mladih ljudi. Kako je objasnila, ulaskom u EU otvorit će se posve drukčije mogućnosti u obrazovanju i zapošljavanju, posebice mladih u Hrvatskoj. Američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley u toj je prigodi kazao da je u obnovu vukovarskog doma za učenike američka vojska uložila više od 500.000 dolara, ocijenivši kako za Hrvatsku nije ništa važnije od budućnosti djece i njihova obrazovanja.

'Obnova doma pokazuje i partnerstvo između vlade SAD-a i Hrvatske', ocijenio je Foley. Učenički dom u Vukovaru, izgrađen 1936., teško je stradao u Domovinskom ratu, a obnova je počela prošle godine. Dom može primiti 120 učenika, a trenutačno ih je 85.

Kosor je naglasila da je Vukovar sveto mjesto i da nam je svima dužnost ne zaboraviti zločin koji se tamo dogodio i patnju ljudi. Premijerka se sastala s predstavnicima braniteljskih udruga, a na sastanku je prisustvovala i ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.