Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite oprezni

Vrhunac toplinskog vala stigao i u Hrvatsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni na obali osvježenje traže u moru, dok se na kontinentu lovi debeli hlad. Visoke temperature mogu i opasno naštetiti organizmu, upozoravaju liječnici.

Živa na termometru opasno se penje prema 40 stupnjeva, a tako viske temperature nisu dobre za organizam. Problemi su razni. 'Od dehidracije, preko problema sa radom srca, krvnim tlakom sve do toplinskog udara', kaže Goran Cvijanović, specijalist interne medicine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorenje stručnjaka Mediteranska zemlja obara povijesne toplinske rekorde, temperature idu do 50 stupnjeva: "Ovo će naštetiti svima" Jakov Aranza, voditelj smjene zavoda za hitnu medicinu Split Toplinski val Zbog vrućine i hitna imala pune ruke posla: "Nažalost, neke intervencije završile su smrtnim ishodom"

>> Ozbiljne kiše još nema 'na vidiku', vruće ljeto još će trajati

Stoga treba izbjegavati jako sunce, biti u rashlađenom prostoru i koristiti zaštitni faktor. Neizostavna je voda, ali i ono što se često zaboravlja naglasiti, potreban je unos elektrolita.

'Nekakvu vrstu soli bi trebalo uzeti u tijelo, jer to je nešto što gubimo kada se znojimo. Možemo uzeti sol u prehrambenim proizvodima, ako ne postoje napitci koji imaju soli, recimo mineralna', dodaje Cvijanović.

Osvježenje u Dubrovniku osim u moru, tražilo se u hladnoj vodi iz Onofrijeve fontane. Kartanje u u hladovini s povremenim osvježenjem u moru, tako se od vrućine brane u Puli. Riječani sladoledom! S vrućeg asfalta, Zagrepčani, ali i turisti, pobjegli su u hlad Zrinjevca. Osječani spas traže na svojim kupalištima i parkovima.

Svima kojima vrućina smeta, neka poslušaju liječnička upozorenja, jer kiše nema na vidiku.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene