Ivo Sanader i Zsolt Hernadi (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)
Ivo Sanader i Zsolt Hernadi (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbacio je žalbu braniteljice šefa MOL-a Zsolta Hernadija, koja je dovela u pitanje prvostupanjsku odluku suda zbog 180 dokumenata iz spisa koji nisu prevedeni na mađarski jezik.


Vrhovni sud u tri je točke obrazložio zašto je žalba braniteljice šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija odbačena te zašto nije povrijeđeno njegovo pravo na pravično suđenje.

Vezani članci Slika nije dostupna Hernadi: ''Spremni smo dionice Ine prodati Hrvatskoj'' Slika nije dostupna Vremena sve manje: Rok za žalbu o Ini do srijede, Vlada se priprema za pregovore s Mađarima

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti:

Vrhovni sud Republike Hrvatske je rješenjem broj I Kž-Us-95/2018. odbio kao neosnovanu žalbe braniteljice optuženog Z.T.H. protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu broj K-Us-50-2014. Rješenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske dostavljeno je na Županijski sud u Zagrebu 22. ožujka 2019.

U odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatske razmatrana je pravilnost prvostupanjskog rješenja kojim je odbijen zahtjev obrane da se s hrvatskoga jezika na mađarski jezik prevede oko 180 dokumenata iz spisa. Primjenjujući standarde utvrđene u odlukama Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, ocijenjeno je da:

1. nije potrebno iznova prevoditi pojedine dokumente čiji je sadržaj već preveden i sadržan u optužnici,

2. nije potrebno prevoditi opsežan spis jer je njegov sadržaj poznat braniteljici koja govori jezik suda,

3. optuženik koji ne poznaje jezik suda ne mora imati izravan pristup sudskom spisu jer je dovoljno da ga njegov zastupnik informira o materijalu iz spisa.

S obzirom na to, Vrhovni sud Republike Hrvatske utvrdio je da prvostupanjskim rješenjem nije povrijeđeno pravo na pravično suđenje, da žalbeni navodi nisu osnovani i da nisu nađene povrede na koje sud pazi po službenoj dužnosti.