Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIOPĆENJE VRHOVNOG SUDA

Vrhovni sud se oglasio o sutkinji čiji je bivši suprug jedan od uhićenih u aferi Janaf

Nakon medijskih napisa da još jedan osumnjičenik u aferi Janaf ima suprugu u pravosuđu, oglasio se Vrhovni sud, koji je o svemu poslao priopćenje.

Vrhovni sud poslao je priopćenje nakon medijskih napisa o tome da je suprug Ivane Zorić, sutkinje Općinskog građanskog suda u Zagrebu, koja radi kao savjetnica na Vrhovnom sudu, jedan od osumnjičenika u aferi.

Pročitajte i ovo Afera JANAF: Ilustracija - 1 ŠTO SPREMA OBRANA? Nastavak afere Janaf: Obrana traži da se izdvoje tajno snimani razgovori. Dnevnik Nove TV doznaje detalje Slika nije dostupna Afera Janaf Krešo Petek nakon četiri mjeseca izašao iz istražnog zatvora u Remetincu: "Nevin sam, ja sam cijeli život samo radio"

Naime, Vlado Zorić je među okrivljenicima u aferi. Vrhovni sud u priopćenju navodi da je njihova bračna zajednica faktički okončana u srpnju. 

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti: 

"U povodu medijskih napisa u kojima se navodi da jedan od osumnjičenika u tzv. aferi Janaf ima bračnog druga u sudstvu, a radi potpunog obavještavanja javnosti, navodimo sljedeće:

Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ivana Zorić u svojstvu je savjetnice na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske od 15. siječnja 2018.

Odmah po saznanju za uhićenje koje je bilo 17. rujna 2020., kolegica Zorić je o tomu, kao i o činjenici da je bračna zajednica faktički prestala 1. srpnja 2020., obavijestila sudsku upravu", navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, sudac Željko Pajalić.

Muž tužiteljice Mirele Alerić Puklin osumnjičeni

U utorak je Mirela Alerić Puklin zatražila, na vlastiti zahtjev, razrješenje s dužnosti zamjenice Županijskog državnog odvjetništva ističući da novac, koji je u sklopu istrage u aferi Janaf pronađen u njenom stanu, pripada njezinom suprugu Goranu Puklinu.

''Novac pronađen u mojem stanu, kojeg koristi i moj suprug, nije novac Dragana Kovačevića, kojeg osobno i ne poznajem, već je to novac mog supruga. Sve okolnosti inkriminiranog događaja bit će predmet dokaznog postupka tijekom kojeg će biti potrebno razmotriti sve relevantne okolnosti u svrhu utvrđivanja stvarnog i istinitog činjeničnog stanja'', istaknula je u priopćenju Alerić Puklin.

Tužiteljica je naglasila da je njen rad na predmetu u slučaju Agrokor bio ''iznimno predan i savjestan'' te da je jedini razlog njenog razrješenja zaštita osobnih i obiteljskih prilika, kao i ugleda Državnog odvjetništva.

''Cijelu karijeru svoj posao obavljala sam moralno, etično, ažurno i kolegijalno, a u odnosu na događaj, zbog kojega sam višekratno prozivana u javnosti, naglašavam da svojim radnjama niti u jednom dijelu nisam povrijedila dužnosti, obveze i odgovornosti postupanja zamjenika županijskog državnog odvjetnika'', zaključila je Alerić Puklin.

Državno odvjetništvo je u subotu izvijestilo da će nakon očitovanja zagrebačkog Županijskog državnog odvjetnika donijeti odluku o tužiteljici Alerić Puklin.

Uskok je ranije, ne otkrivajući identitet, izvijestio da je istraga u aferi Janaf proširena na Gorana Puklina koji je pristao Kovačeviću sakriti 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka. Novac je navodno sakrio u svom stanu "u cilju da onemogući pronalazak i oduzimanje gotovine koju je pribavio počinjenjem kaznenog djela".

Ukupan broj osumnjičenih u aferi Janaf tako se popeo na 14 osoba koje Uskok tereti za niz koruptivnih nedjela od trgovanja utjecajem i davanja mita do nezakonitog pogodovanja i zlouporaba položaja i ovlasti.

Uz glavne aktere te korupcijske afere - vlasnika Elektroprometa Petek Kreše Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića pod istragom su i Tomislav Jelisavec, Katarina Gašparac, Zvonko Maras, Mirjana Prodan, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Ljubomir Perušić i Goran Puklin.

Uskok jedino za Ivu Šuler nije tražio određivanje istražnog zatvora, iz kojega su, nakon priznanja nedjela, pušteni Jelisavec, Gašparac i Maras.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još petero osumnjičenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene