Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vremenska prognoza

Stiže li konačno stabilnije vrijeme? Meteorolog otkriva što nas očekuje u sljedećim danima

Meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja govori o vremenskoj prognozi. Na Jadranu uglavnom suho i sunčano, a u kopnenom dijelu promjenjivije, uz sporadične pljuskove. Nemoguće je sa sigurnošću prognozirati gdje će ih biti, ali kazao je gdje su šanse za njih najveće.

Posljednjih dana vrijeme je u kopnenom dijelu zemlje temperaturom primjereno kraju svibnja, dok je na Jadranu ipak nešto toplije od prosjeka.

Osjećaj vas ne vara ako mislite da smo već premašili mjesečnu količinu oborine, pa i za ovaj mjesec možemo reći da je u većini krajeva bio prilično kišovit. Za dobar dio te oborine odgovorna je i situacija u kojoj se tek naizgled ništa ne događa, jer u blizini nema fronti, no u višim slojevima atmosfere zadržava se vlažan zrak, dok istodobno sa sjevera pomalo pristiže onaj svježiji.

Tako se stvaraju uvjeti za grmljavinske pljuskove te izraženiju kišu. Njih je u utorak bilo prilično mnogo. Slično vrijeme u takvim uvjetima se nastavlja. Pa će i novo jutro u unutrašnjosti biti promjenjivo i nestabilno, uz moguće pljuskove i grmljavinu. Na Jadranu će prevladavati sunčano.

U noći i u srijedu prijepodne podno Velebita će puhati jaka bura, no slabjet će. Jutarnja temperatura, u kopnenom dijelu zemlje od 11 do 15, a na Jadranu većinom između 17 i 21 stupanj.

U nastavku dana u središnjoj Hrvatskoj, djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te nestabilno. Uz povremeno jači razvoj oblaka ne isključujemo mogućnost i za poneki pljusak praćen grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperatura će biti oko 23 stupnja.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Koncentracije stakleničkih plinova rekordno su visoke: Meteorolog objasnio što je zbog toga učinjeno

Između 22 i 24 također u srijedu u Slavoniji i Baranji. Bit će i nestabilnije, i premda će se izmjenjivati sunce i oblaci, tijekom dana su izgledni i pljuskovi i grmljavina. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano, a poslijepodne je uz jači razvoj oblaka i ovdje moguć pljusak s grmljavinom, samo rijetko. Prije svega u unutrašnjosti Istre. U gorskoj Hrvatskoj zato uz promjenjivu naoblaku te jači razvoj oblaka pljuskova će biti. Tijekom dana će na sjevernom Jadranu puhati uglavnom umjerena bura. Temperatura, u gorju od 19 do 22, a na moru između 25 i 28 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali zašto je El Niño opasan? Odgovor zna meteorolog Ivan Čačić

U Dalmaciji i u srijedu sunčano i uglavnom suho, dok su lokalni pljuskovi i grmljavina izgledniji u zaleđu. Na sjeveru malo bure, inače vjetar slab, prema otvorenom moru većinom sjeverozapadni. Temperatura će ovdje biti najčešće između 26 i 28 stupnjeva.

Slično vrijeme očekuje nas i u drugoj polovici tjedna. U kopnenim krajevima djelomice sunčano, ali uz promjenjivu naoblaku te i dalje nestabilno, pa skoro svaki dan ponegdje može biti pljuskova praćenih grmljavinom. Osobito na istoku. Vjetar slab, a bit će i toplije nego danas i sutra, poglavito u četvrtak i petak.

Na Jadranu će i idućih dana prevladavati sunčano, uglavnom i suho, a u svakom slučaju vrlo toplo. Uz umjeren razvoj oblaka, vrlo rijetko i mjestimice može biti ponekog pljuska. Izglednije u Dalmaciji, odnosno u njezinoj unutrašnjosti. Bura će oslabjeti pa će puhati većinom slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperatura se na moru ni u prvim danima lipnja neće značajnije mijenjati.

I za vikend, prema svemu sudeći očekuje nas vrlo slično vrijeme. Nestabilno uz moguće pljuskove, uglavnom u unutrašnjosti. No bit će i sunca pa i dovoljno topline.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene