Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KLIMATSKA KRIZA

Sve niži vodostaji rijeka, a što tek slijedi? "Čekaju nas ekstremne temperature i suše''

Aktualno Galerija Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a, i Karla Trstenjak Galerija 1/2 >>
Da vode nema i da vladaju suše, vidljivo je na svakoj rijeci u Hrvatskoj. Stanje nije apokaliptično kao recimo u Italiji, ali je ozbiljno.

Niski vodostaji zabilježeni su u cijeloj Hrvatskoj. Ekipa Dnevnika Nove TV prošetala je uz rijeku Savu u Zagrebu gdje su izmjerili vodostaj od 292 centimetra što je tek 40-ak centimetara niže od najnižeg izmjerenog vodostaja u povijesti.

Pročitajte i ovo Titicaca Magija se primiče kraju Nestaje najviše plovno jezero na svijetu, ugrožen je život tri milijuna ljudi: ''Izuzetno smo zabrinuti'' Ilustracija u začaranom krugu Europi prijeti velika kriza: Oko ovog bi se mogao voditi i rat, sukobi su već počeli

Slična je situacija, primjerice, i na Kupi ili Dravi. Problemi s niskim vodostajima postoje i drugdje u Europi, a zbog niskog vodostaja Rajne u Njemačkoj, problem, prije svega imaju brodovi koji onuda plove.

Posljednjih se godina sve češće mjere ovakvi niski vodostaji pa se postavlja pitanje jesmo li sami izazvali ovo stanje.

Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a, za Dnevnik Nove TV kazao je da su niski vodostaji povezani s klimatskim promjenama ističući da je su u čitavoj sjevernoj hemisferi svibanj, lipanj i srpanj bili jako topli.

"Nakon tih toplih valova povećalo se isparavanje s površina, a k tomu treba dodati da imamo i manjak oborina“, kazao je upozoravajući da je Sredozemlje jedno od dvije svjetske regije za koje je Međunarodni panel za klimatske promjene potvrdio da su najugroženije po pitanju suša, a toga će, ističe klimatolog, biti i u sljedećim desetljećima.

"Sve ovisi o emisiji fosilnih goriva"

Klimatske su se promjene u 20. stoljeću prvenstveno očitovale u toplim valovima i toplinskim ekstremima. Međutim, smatra Güttler, u budućnosti će se sve više promjene događati u hidrološkom ciklusu. "Sjever Europe doživljavat će srednju količinu oborina, ali južna Europa će imati oborinski deficit, pogotovo u ljetnim mjesecima“, dodaje.

Pročitajte i ovo Posljedice suše - 3 KONZULTANTICA ZA DNEVNIK NOVE TV Teška suša ubire plodove, proizvođači su očajni: Prijeti li nam nestašica povrća?

Pročitajte i ovo Videozid: Darijo Brzoja, suša - 5 Brzoja o nadolazećim izazovima Imamo li u Hrvatskoj dovoljno pitke vode i kakve su posljedice suše? "Jedan od primjera je Vransko jezero..."

Smatra da je teško predvidjeti kakva će biti klima za 10 godina, ističući da to ponajprije ovisi o tome kolika će se količina fosilnih goriva emitirati u atmosferu. Nedvojbeno je, smatra, da ćemo se i u budućnosti susretati s ekstremnim temperaturama i sušama.

Hrvatske vode ovu godinu već ubrajaju u jako sušne godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene