Dubrovnik bi trebao dobiti još jedan hotel s pet zvjezdica. I to je Vlada proglasila strateškom investicijom. I nova zapošljavanja, više u državnom, ali i gradskom proračunu. Ali sve je samo na papiru. A na terenu druga slika. Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić bila je na krajnjem jugu, gdje se planira tisuće novih kreveta.

Galerija Paula Klaić Saulačić Hoteli - 1 Hoteli - 2 +0 Hoteli - 3

Od Dubrovnika do Konavala brojni su hotelski kompleksi koji tek čekaju obnovu. Belvedere, Kompleks Kupari, hotel Župa, Plat. Zbrojeno, to bi bilo oko 2.000 kreveta. I dok te investicije još čekaju - Vlada daje zeleno svjetlo za nove.

Vezani članci Dubrovnik Nizozemac moli za pomoć: Traži tatu u Dubrovniku s kojim je njegova majka imala romansu Kvaliteta turizma u Dubrovniku - 5 Od luksuza do nereda: Provjerili smo kakva je kvaliteta turističke ponude za nadolazeću sezonu

U Cavtatu bi trebala niknuti nova strateška investicija RepublikeH. Marina i hotel s čak 900 kreveta. Vrijednost projekta - 625 milijuna kuna. Strateška su investicija i Hoteli Plat, još iz 2017. godine. Također je bila procijenjena na više od 600 milijuna kuna. Sve stoji na mjestu.

Mještani krajnjeg juga uglavnom složni - graditi nove hotele dok ruševine stoje i nema baš logike.

O kolikom području ovdje na jugu Hrvatske se radi kada govorimo o planiranju hotelskog smještaja govori i sljedeća slika: u Platu pogled s desne strane puca na Kupare gdje obnova nije ni blizu početka, a s lijeve strane na zeleno područje gdje bi trebao niknuti novi hotel s 900 kreveta.

Strateška investicija u Hrvatskoj znači lakše i brže dobivanje dozvola - što je čak i pomalo smiješno jer lakše investiranje bi trebalo vrijediti za sve. Fokus države valjda bi trebao biti u što se ulaže.

"Ključna stvar je da se maknu administrativna ograničenja, da se postupak investiranja olakša, ali s druge strane da se potpuno ujednači s interesima lokalne zajednice. Interes investitora je da dobije. Ja vas pitam je li to interes županije, grada ili Cavtata", kaže Neven Ivandić s Instituta za turizam.

Rast broja kreveta u turizmu ne može biti dobra stvar ako infrastruktura stoji na mjestu. Ne može biti dobra stvar ni ako je samo turizam taj koji se razvija, a sve drugo stoji na mjestu.

Nedostaje nekoliko tisuća radnika

"Već sada na području Dubrovnika nedostaje nekoliko tisuća radnika. Samo ovaj hotel u Cavtatu, resort s marinom, predviđa zapošljavanje 250 radnika na godišnjoj razini za stalno, i 150 sezonskih djelatnika. Veliki će izazov biti gdje ih pronaći jer ovdje se radi i o popratnim sadržajima, a kada svi ovi hoteli budu gotovi, to je nekoliko stotina radnih mjesta. Za sve će se te ljude morati pronaći i smještaj, a znamo koliki je problem i sa smještajem ovdje na jugu Hrvatske. 

Kad se planiraju investicije u turizmu onda treba paziti i na to kako te investicije utječu na prostor, okoliš, infrastrukturu, za koju vidimo da u brojnim gradovima, turističkim destinacijama, doslovno puca po šavovima. Tek kada se odgovori na ta pitanja, tek tada se može ozbiljno pristupiti razvoju turizma, destinaciju po destinaciju, i naravno, održivom turizimu. A upravo to zadatak je Ministarstva turizma - strategija održivog turizma, koja se još čeka.  

Korona nas je naučila da se ne smijemo oslanjati na turizam. Stručnjaci godinama upozoravaju da nam je prevelik udio u BDP-u kada govorimo o turizmu, a obrasci ponašanja su opet isti. Grad Dubrovnik i Općina Konavle bili su među destinacijama koje su doživjele velike financijske gubitke zbog COVID krize i zato što je turizam bio na koljenima, a sada vidimo - sve se ponavlja: razvoj turizma i zapošljavanje isključivo ili većinom u turizmu. A to je ono što svakako dugoročno ne može biti dobro. Odgovorni se moraju uhvatiti ove teme i ozbiljno početi planirati turizam u Hrvatskoj", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju