Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONZULTANTICA ZA DNEVNIK NOVE TV

Teška suša ubire plodove, proizvođači su očajni: Prijeti li nam nestašica povrća?

Nezapamćena suša koja je spustila vodostaje rijeka, ispraznila bunare i zaustavila navodnjavanje, prijeti nestašicom hrane. U općini Crnac u Virovitičko-podravskoj županiji traže proglašenje elementarne nepogode, a teško je i u Osječko-baranjskoj županiji.

Zbog suše su uništeni cijeli nasadi paprike, krastavaca, mahuna. Na tržištu već sada manjka rajčice, a nedostajat će i voća. Podbacio je i kukuruz, što bi se moglo negativno odraziti na proizvodnju mesa.

Pročitajte i ovo Dalibor Matanić - 3 Šutnja u policiji Zapeo slučaj Matanić: "Bez prijava i dokaza nema ni progona" Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV predaja lista Mislav Kolakušić kandidirat će se na predsjedničkim izborima: "Rekao je da više nema što raditi s Domovinskim pokretom"

Dragutin Završki, proizvođač kupina, smatra da sustav zalijevanja 'kap na kap' ništa ne pomaže kad su ovako visoke temperature. Kaže da su u njegovu kupinjaku nedavno izmjerena rekordna 43 stupnja.

Povrtlar Rade Tralić rekao je za Dnevnik Nove TV da je problem u tome što nema vode i što je nizak vodostaj. "Evo, bunar koji u posljednjih 70 godina niti jednom nije presušio, ove godine nema ni kap vode“, žali se.

Posljedice suše - 3 Posljedice suše - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Pretjerani optimizam ne gaji ni Nevenka Kalić, poljoprivrednica koja kaže da su klipovi mali, bez obzira na to što je kukuruz podosta narastao u visinu. "Ne znam što će biti od toga“, kaže.

Na udaru kulture iz slobodnog uzgoja

Hrana je poskupjela, a suša koja traje dodatno će povisiti cijene povrća, voća, ali ne samo to, mogla bi dovesti do poskupljena svega. 

Konzultantica za poljoprivredu Zvjezdana Blažić rekla je za Dnevnik Nove TV da ne vjeruje kako će doći do nestašica hrane. "Hrvatska kao članica Europske unije godinama razvija vrlo jaku poljoprivrednu politiku od kojeg imamo mnogo pogodnosti“, pojasnila je.

Posljedice suše - 3 Posljedice suše - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Naravno da s obzirom na ekstremne vremenske uvjete može doći do nestašice ponekih sirovina, ali većih nestašica ne bi trebalo biti“, smatra.

Najviše će manjkati, smatra Blažić, kukuruz, od kojeg se očekuju dvostruko niži prinosi nego što je bilo lani. Iako se očekuju neka poboljšanja, za povrtne kulture koje dolaze ne jesen, ne očekuju se dobri rezultati.

Pročitajte i ovo Videozid: Darijo Brzoja, suša - 5 Brzoja o nadolazećim izazovima Imamo li u Hrvatskoj dovoljno pitke vode i kakve su posljedice suše? "Jedan od primjera je Vransko jezero..."

Pročitajte i ovo Lički krumpir ove je godine sitniji zbog suše Čekaju li nas i problemi s hranom? Ekstremne nepogode uništile usjeve u Lici: "Grah katastrofa, krumpir kao orah"

"Sve kulture koje dolaze ujesen bitno će podbaciti. Tu bismo mogli imati dovoljno za vlastite potrebe, ali ne će ostati previše za izvoz“, upozorava. Blažić dodaje da su, za razliku od onih kultura koje su uzgajaju u plastenicima i staklenicima, posebno na udaru one kulture iz slobodnog uzgoja.

Posljedice suše - 3 Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambrenu industriju Foto: DNEVNIK.hr

"Nažalost, te kulture nećemo imati“, dodaje te zaključuje da će to, s obzirom na ovakvu veliku elementarnu nepogodu, biti nemoguće nadoknaditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene