Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radikalizacija društva

Šef Odjela za terorizam MUP-a za Dnevnik Nove TV otkrio koliko je tijekom ove i prošle godine podneseno kaznenih prijava zbog djela povezanih s terorizmom

Aktualno Galerija Krešimir Mamić - 2 Krešimir Mamić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Mamić - 1 Krešimir Mamić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Oružje zaplijenjeno prosvjedniku - 1 Oružje zaplijenjeno prosvjedniku - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Oružje zaplijenjeno prosvjedniku - 2 Galerija 1/4 >>
Još se vuku repovi subotnjeg prosvjeda ispred zgrade HDZ-a na kraju kojeg je policija uhitila maloljetnika.

Kod njega su na licu mjesta našli bengalku, molotovljeve koktele i improvizirano hladno oružje, a potom u stanu i oproštajna pisma.

Premijer Andrej Plenković jučer je rekao da u Hrvatskoj postoji organizirana skupina koja se naoružava i silom želi srušiti vlast.

Tko su te grupe, što rade sigurnosne službe i koliko su ozbiljni ovakvi incidenti? Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s voditeljem Odjela za terorizam MUP-a, Krešimirom Mamićem.

Na pitanje kako se policija bori s takvim počiniteljima, Mamić odgovara kako Ravnateljstvo policije ima uspostavljen sustav za prevenciju i suzbijanje radikalizacije ekstremizma.

"Taj sustav se sastoji od naših tijela i suradnje s drugim agencijama u RH, ali i međunarodne suradnje s partnerima. Učinkovitost te suradnje možemo mjeriti kroz činjenicu da je tijekom ove i protekle godine u ukupno tri slučaja podnesena kaznena prijava zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom protiv ukupno četiri osobe", objašnjava.

Na pitanje postoje li paramilitarne skupine, kako ih je nazvao premijer, odgovara: "Sve te informacije koje imamo o osobama, o pojedincima ili skupinama od kojih može prijetiti opasnost, analiziramo, procjenjujemo i s njima operativno postupamo.“

Dosad su iz tih kriminalističkih istraživanja utvrdili, kaže, neki njihov ideološki okvir. No napominje kako su istraživanja još u tijeku i ni jedno nije dovršeno pa o detaljima ne može govoriti.

Radikalizacije ima, ali ne treba je tražiti u nacionalnim okvirima

Složio se da radikalizacije, odnosno procesa širenja radikalnih ideologija ima.

"Prije svega, njega ne trebate tražiti u nacionalnim okvirima. Živimo u dobu globalne komunikacije, informacije. Mladi ljudi se putem interneta, internet mreža, komunikacijskih platformi i tehnologija sporazumijevaju s istomišljenicima diljem svijeta. Tako da se ta radikalizacija nikako ne može smatrati u nacionalnim okvirima već je treba promatrati dosta šire", objasnio je.

Krajinović ga je pitala koji su to ciljevi u pozadini, ako nisu samo, na primjer, rušenje Vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogledalo svijeta Sve više špijunaža, kriminala i terorizma: Šef SOA-e otkrio što je ključno u zaštiti

"Pa gledajte, tu se javljaju razni ideološki okviri, jesu li to okviri lijevog ekstremizma, desnog ekstremizma, radi li se o nekom vjerskom fundamentalizmu? Postoji značajna pojava tkz. QN ideologije koja vuče svoje korijene iz SAD-a koja u značajnoj mjeri prihvaća teorije zavjere pa ih kombinira s drugim ideološkim okvirima. Dakle, to su neki okviri koji su zajednički svima, cijelom svijetu", kaže Mamić.

"U svakom slučaju ih treba procjenjivati kao opasnost i mi kao takvi procjenjujemo", odgovorio je na pitanje koliko su opasni, a govorio je i o njihovoj brojnosti.

"Kad govorimo o internetu i kategorijama interneta i društvenih mreža, ne možemo govoriti o nekakvim egzaktnim brojkama. Zašto? Zato što, opet ponavljam, to nije vezano uz nacionalne okvire. Postoji li platforma na kojoj se u ovom trenutku u SAD-u ili bilo kojem dijelu svijeta okupljaju ljudi, među ostalima i iz Hrvatske putem mehanizama za prikrivanje putem IP adresa i njihove prisutnosti, to naravno ne možemo sa sigurnošću znati", objasnio je.

Pročitajte i ovo Poruka ''Nema mirnog rješenja, jednostavno nema" Protivnici COVID mjera planiraju nove akcije: Po tajnim grupama regrutiraju hranitelje, iscjelitelje i vitezove

Možemo li govoriti o desecima ili stotinama potencijalno opasnih?, zanimalo je Krajinović.

"Ne, ne u svakom slučaju ne govorimo o takvim brojkama, ali dakle, osobe koje predstavljaju sigurnosni interes za RH u svakom slučaju su pod našim nadzorom", zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene