Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nema mirnog rješenja, jednostavno nema"

Protivnici COVID mjera planiraju nove akcije: Po tajnim grupama regrutiraju hranitelje, iscjelitelje i vitezove

Poruka
Poruka Foto: DNEVNIK.hr
Jednom od govornika velikog prosvjeda protiv korona mjera - Marku Franciškoviću određen je istražni zatvor zbog sumnje za javno poticanje na terorizam. Natko Kovačević pušten je da se brani sa slobode.

Prosvjednici, koji su ih u subotu dočekali ispred Županijskog suda, već planiraju nove akcije. Reporter Nove TV Dino Goleš zavirio je u njihove skrivene grupe na društvenim mrežama i pronašao hrpu ekstremističkih ideja.

Prosvjednici su pozdravili svog heroja, ali Marko Francišković ostaje u istražnom zatvoru. Skandiralo se "u boj u boj, za narod svoj".

Stipica Akrap, odvjetnik Marka Franciškovića pojasnio je kako je njegov branjenik u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

"On je  pred državnim odvjetnikom aktivno iznosio obranu i odgovarao na postavljena pitanja", kazao je branitelj te dodao kako Francišković poriče počinjenje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, jer je u svojim nasutpima nastupao miroljubivo i nije propagirao niti bilo koga poticao na bilo kakvo nasilje.

No DORH ga, zajedno s Natkom Kovačevićem koji je pušten da se brani sa slobode, sumnjiči i da je putem interneta pozivao građane na napade "tjelesnog integriteta drugih osoba".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISTRAŽNA SUTKINJA ODLUČILA Osumnjičeni za poticanje na terorizam: Franciškoviću određen istražni zatvor, Kovačević pušten da se brani sa slobode

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nekoliko govornika Prosvjed protiv COVID potvrda u Šibeniku: Pozivalo se velike ratnike, došlo 100-ak ljudi

Prosvjednici su prije dolaska na Županijski sud za 18. prosinca najavili rušenje Vlade najvećim prosvjedom do sada.

Svoje aktivnosti organiziraju putem društevnih mreža - primarno na aplikaciji Telegram. Kako doznajemo, grupe i komunkaciju prati i SOA. Imaju na desetke grupa. U neke smo uspjeli ući i vidjeli ekstremističke poruke:

"Mi jednostavno nemamo što raditi na Trgu bana Jelačića... Mi moramo na Markov trg, u Sabor i u Banske dvore. Zato i jesu tako dobro čuvani od građana. Nema mirnog rješenja, jednostavno nema".

Spominje se i gerilski način "ratovanja" dok se ne dobiju upute s "više" razine.

Otvorene su i županijske grupe u koje pozivaju potencijalne istomišljenike ovakvim porukama:

"Vi ste odabrani! Od ovog trenutka na dalje bit ćete svjetlo u mraku koje pokazuje put izgubljenim dušama. Na vas sada prelazi odgovornost pastira i vi ćete biti temelj na kojem ćemo izgraditi tvrđavu"

Kao u apokaliptičnim filmovima - ljude regrutiraju u tri kategorije - na hranitelje - čija je zadaća uzgoj hrane, iscjelitelje - medicinske ili duhovne koji će nabavljati lijekove i medicinsku opremu te, možda najopasnije - vitezove:

"Ljudi koji imaju znanja i sposobnosti za djelovanja u vrijeme životne ugroze, osobe koje imaju opremu i znanje o rukovanju tom opremom".

Prema Zakonu, javno poticanje na nasilje i mržnju kažnjava se i do 3 godine zatvora. Kazniti se mogu i oni koji to odobravaju, a kazniti se može i sam pokušaj.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene