Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGINULE DVIJE OSOBE

Voditelj Hrvatskih voda o tragediji kod Jasenovca: "To je možda i njihova odgovornost"

Aktualno Galerija Tomislav Pavičić, Hrvatske vode - 1 Tomislav Pavičić, Hrvatske vode - 1 Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Pavičić, Hrvatske vode - 2 Tomislav Pavičić, Hrvatske vode - 2 Foto: DNEVNIK.hr Anja Perković Anja Perković Foto: DNEVNIK.hr Poplava u Jasenovcu Poplava u Jasenovcu Foto: DNEVNIK.hr +0 HGSS: ILustracija Galerija 1/5 >>
Dvojica muškaraca poginula su nakon što se čamac prevrnuo u ledenu Savu u blizini Jasenovca. Mještani su ih pokušali spasiti, ali prekasno. Išli su obići stoku na poplavljenom području, a žena koja je bila s njima jedina je preživjela. Taj je slučaj komentirao Tomislav Pavičić, voditelj ispostave Hrvatskih voda u Novskoj.

Sava je u blizini Jasenovca odnijela dva života. Troje ljudi, dva muškarca i žena, čamcem su išli obići stoku na poplavljenom području jer je cesta koja vodi do tamo poplavljena, ali čamac se prevrnuo i muškarci se iz ledene rijeke nisu vratili živi.

O toj je tragediji Tomislav Pavičić, voditelj ispostave Hrvatskih voda u Novskoj, razgovarao s reporterkom Dnevnika Nove TV Anjom Perković.

"Vezano za problematiku naselja Mlaka, možemo reći da se ono nalazi omeđeno Savom i retencijom Mokro polje. Prometnicom koja se nalazi unutar retencije povezano je s naseljem Košutarica, a tu prometnicu u nekim slučajevima poplavljuje rijeka Sava", rekao je Pavičić.

"Taj sustav obrane od poplave retencijom Mokro polje uspostavljen je 60-ih godina prošlog stoljeća. To je poznato i nije nas iznenadilo", dodao je.

Pročitajte i ovo Eva Kaili CURE NOVI DETALJI Dečko uhićene potpredsjednice Europskog parlamenta slomio se pred sudom i sve priznao: "Uzeo sam mito od Katra"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković STATUS KANDIDATA ZA EU Premijer Plenković o povijesnoj odluci za Bosnu i Hercegovinu: Hrvatska će joj pomoći na tom putu

Perković ga je zatim pitala tko u slučaju visokih vodostaja ili poplava treba upozoriti građane na moguću opasnost.

"Kada vidimo preljev koji puni retenciju i vodi do zatvaranja prometnice, mi sve svoje službe upućujemo prema naselju Mlaka. Našom pojavom ljudi vide što se događa, a i sami znaju da će doći do prelijevanja te ceste. Zadnji put je cesta bila poplavljena 2018. godine, tako da smo svi upoznati s tim i nije nešto što iznenađuje ljude", odgovorio je.

Tko je odgovoran za tragediju?

Pavičić je također rekao da misli da Hrvatske vode nisu odgovorne za tragediju u kojoj su izgubljena dva života.

"Prometnica nije u našoj nadležnosti, a i znakovima je bilo jasno označeno da nije dozvoljen promet", istaknuo je te dodao: "To je možda i njihova odgovornost. Mi smo uz pomoć HGSS-a pravovremeno reagirali i svima omogućili da prijeđu iz Mlake u Košutarice."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AFERA HIPOKRAT Jedna od najvećih optužnica u povijesti Hrvatske: Bivši direktor dobio četiri godine zatvora

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Dar iz Ukrajine ekplodirao u sjedištu poljske policije, ima ozlijeđenih

Na kraju razgovora Perković ga je pitala o trenutačnom vodostaju Save.

"Na rijeci su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Vodostaji su u padu, ali možda će sljedeći tjedan zbog kiše doći do blagog porasta, što neće značajnije utjecati na stanje na terenu. Vodostaj pratimo 24 sata dnevno. Sve su službe na terenu i spremne su reagirati ako to bude potrebno", rekao je Pavičić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene