Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STATUS KANDIDATA ZA EU

Premijer Plenković o povijesnoj odluci za Bosnu i Hercegovinu: Hrvatska će joj pomoći na tom putu

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Čelnici država članica EU-a potvrdili su u četvrtak na svojem samitu u Bruxellesu kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu. To je odluku komentirao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Šefovi država ili vlada država članica EU-a potvrdili su u četvrtak bez rasprave preporuku, koju su prije dva dana usuglasili ministri za europske poslove, da se Bosni i Hercegovini odobri status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

Premijer Andrej Plenković rekao je će Hrvatska Bosni i Hercegovini pomoći na tom putu kao prijateljska zemlja.

Pojasnio je da joj pomoć može pružiti snažnom političkom i diplomatskom podrškom, stručnom ekspertizom te intenziviranjem međusobnih odnosa.

 

 

Na statusu kandidata na društvenim mrežama BiH je čestitao i predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

"Ponosni smo i sretni, Europsko vijeće potvrdilo je kandidatski status za BiH, za što se Hrvatska snažno zalagala! Nama susjedna i prijateljska BiH zaslužila je podršku EU-a, koja je ujedno poticaj za daljnje reforme i dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva. Čestitam od srca!" napisao je premijer Andrej Plenković.

"Priznanje statusa kandidata za BiH od strane Europskog vijeća vrlo je pozitivan znak. Priznanje naše neumorne predanosti svim zemljama Zapadnog Balkana. Mjesto BiH je u Europskoj uniji", napisao je tim povodom na Twitteru zamjenik premijera Italije Antonio Tajani.

Pročitajte i ovo Ilustracija HLADAN TUŠ U SUSJEDSTVU Ministar protiv Djeda Mraza: Ništa od zabave za djecu, Djedica vrijeđa vjerske osjećaje

Pročitajte i ovo Provjereno: Izborni zakon u BiH - 5 Početak dugog procesa Vijeće EU-a preporučilo kandidatski status za BiH: "Poduzeti su koraci iz preporuka"

Uoči sastanka ministara za europske poslove u utorak u Bruxellesu hrvatski i grčki premijeri Andrej Plenković i Kirijakos Micootakis uputili su pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen u kojem su istaknuli snažnu potporu za europsku integraciju Bosne i Hercegovine.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene