Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posljednjih nekoliko godina Hrvatska je uložila oko 200 milijuna kuna u podizanje trajnih nasada voća. Od Slavonije do Dalmacije nikli su novi voćnjaci.


Sve je izgledalo obećavajuće dok nisu prve voćke urodile plodom. Nesređeno tržište i uvoz guše mladu proizvodnju šljiva, bresaka i nektarina pa očajni voćari prijete da će raskrčiti nasade koje je sufinancirala država.

Vezani članci Prepolovljen urod maslina u Istri - 4 Hoćemo li i istarsko zeleno zlato uskoro papreno plaćati? "Poneka stabla nemaju niti jedno zrno... Što bude, bude. Moramo se pomiriti" Slika nije dostupna PRIJETI NAM GUBITAK 332 MILIJUNA EURA Novac stoji, ljudi čekaju, a političari krivnju prebacuju jedni na druge

Grane se objesile od težine plodova i šljiva ne može biti ljepša i slađa. Unatoč tomu, voćare boli glava.

'Bankari i trgovci najveću zaradu odnose nama, tako da nakon ove berbe ne ostane ništa', kaže voćar iz Kneževih Vinograda Dominik Vuković. Niska otkupna cijena i uvoz uništavaju domaću proizvodnju. Tako za kilogram konzumnih šljiva voćari danas mogu dobiti najviše 2 kune. Još dvije nedostaju da pokriju troškove proizvodnje i nešto zarade.

'Jednostavno smo prepušteni tržištu koje nas ucjenjuje i jednostavno nakupci nam nude tako male otkupne cijene', ističe Zoltan Tot iz poljoprivredne zadruge Darđanka. Voćari od države traže zaštitnu cijenu za svoje proizvode. Na taj će način država zaštititi i svoj ulog.

'Imam osjećaj da smo prevareni zato što nas je država poticala i ne mala sredstva uložila u ovaj projekt putem kapitalnih ulaganja i poticaja, a mi smo sada dovedeni pred zid jer svoju robu prodajemo u bescjenje', sitiče Vuković.
Zadnji dio posla bio bi urediti tržište. No, to je u Hrvatskoj mnogo teže nego kopati, saditi i mučiti se pet godina dok voćke ne urode plodom.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju