Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSTAVLJANJE U SRIJEDU

Vladine mjere za očuvanje standarda građana: Subvencije za plin, veći iznos vaučera za struju, niži PDV...

Aktualno Galerija Plin Plin Foto: DNEVNIK.hr +0 Kako smanjiti režije za plin? | Kreni zdravo! Galerija 1/2 >>
Vlada u srijedu predstavlja paket mjera za očuvanje standarda građana. Uvode se subvencije za plin, a povećat će se i iznos vaučera za struju.

Vlada je pripremila sveobuhvatan paket mjera za ublažavanje plinskog i strujnog udara na standard građana. Mjere će biti predstavljene u srijedu, a sadržavat će subvencije za plin svima, i građanima i poduzećima, a ne samo socijalno ugroženima. Neke detalje mjera još u nedjelju otkrio je Dnevnik Nove TV

Energetski dio paketa koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ide u nekoliko smjerova i težak je više od milijardu kuna.

Ići će se na trajno smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto, s čime će se porezno opterećenje plina na računima izjednačiti s PDV-om na struju, no u određenom razdoblju PDV će se na plin, smanjiti na pet posto. Vrlo je izgledno da će sva kućanstva i poduzetnici u ovoj kriznoj godini PDV na plin plaćati pet posto.

Vlada ide i na subvenciju cijene plina za sve budući da mjera s PDV-om od 5 posto neće biti dovoljna da ublaži udar na standard građana i poduzeća, jer bi im se i sa smanjenjem PDV-a na pet posto računi u prosjeku povećali za 40 posto.

Ne zna se o kakvim se subvencijama radi, ali subvencije će primati svi, od građana do poduzetnika, a tvrtke će se vjerojatno subvencionirati kroz vaučere.

Što se tiče cijene struje, HEP bi trebao smanjiti različite naknade. 

Obuhvat onih koji primaju vaučere za struju povećat će se sa 64.000 na oko 90.000 građana, a primat će i vaučere za plin. Povećat će se i iznos vaučera sa sadašnjih 200 kuna na veći iznos.

Nije još poznato hoće li se ići i na smanjenje PDV-a na određene prehrambene proizvode, piše Jutarnji list.

Nije isključeno da će Vlada ići i u tom smjeru, pa bi stopu PDV-a mogla smanjiti s 13 na pet posto na osnovne prehrambene artikle, dok su, primjerice, mlijeko i kruh ionako već na sniženoj stopi od pet posto. To bi moglo uključivati snižavanje stope PDV-a s 13 na pet posto na ulje, meso, voće i povrće, jaja, brašno...

Pročitajte i ovo Cijene hrane na tržnici - 1 Puno je zahtjeva Vlada sprema mjere, a građani strahuju od inflacije: ''Navikneš se kao magare na batine. Sramota je što nam rade''

Pročitajte i ovo Kupovina Vlada najavljuje mjere Oporba ima svoje ideje za borbu s inflacijom: ''Na taj način sve plaće u Hrvatskoj bi narasle''

Vlada je prošli tjedan ponovno donijela odluku o zamrzavanju cijene goriva, donijevši uredbu kojom je odredila najviše cijene, i to za litru Eurosupera 95 11,37 kuna, Eurodizela 11,29 kuna i Eurodizela BS plavog 6,5 kuna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene