Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada najavljuje mjere

Oporba ima svoje ideje za borbu s inflacijom: ''Na taj način sve plaće u Hrvatskoj bi narasle''

Aktualno Galerija Zastupnici SDP-a Zastupnici SDP-a Foto: DNEVNIK.hr Davor Bernardić Davor Bernardić Foto: DNEVNIK.hr Stephen Nikola Bartulica Stephen Nikola Bartulica Foto: DNEVNIK.hr Kupovina Kupovina Foto: DNEVNIK.hr +2 Gorivo Galerija 1/7 >>
Vlada je najavila da će opsežan paket mjera koji bi trebao pomoći građanima i ublažiti inflacijski udar, predstaviti idućeg tjedna. Oporba ih već tjednima kritizira. Sve što Vlada čini, kažu, premalo je i prekasno. Barbara Štrbac pitala ih je što oni predlažu.

SDP je svoje prijedloge već predao u saborsku proceduru. Kratkoročno inflaciju žele ublažiti vaučerima i inflatornim dodatkom, ali plan im je najranjivije i dugoročno osnažiti. ''Pomjena načina usklađivanja mirovina kako one ne bi gubile na vrijednosti i kako one ne bi rasle daleko sporije nego što rastu plaće'', kazao je Peđa Grbin.

Oporba bez iznimke traži dodatnu financijsku pomoć za građane te za smanjenje raznih poreza i trošarina. U inflaciji država dobro zarađuje pa za to, smatraju, ima mjesta.

''Apsurdno je da se u ovom trenutku PDV obračunava čak i na trošarine kao poseban, recimo to, porez. Dakle imamo obračun poreza na porez. To se odnosi jednako na plin i na električnu energiju'', istaknuo je Branko Grčić.

Davor Bernardić kaže da je prva mjera smanjivanje cijene osnovnih životnih namirnica. ''Druga mjera je dizanje neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna. Na taj način sve plaće u Hrvatskoj bi narasle za nešto više od 200 kuna što bi ublažilo inflatorni udar'', smatra Bernardić.

Nužno je, kažu, stvarati prije svega energetsku, ali i svaku drugu vrstu neovisnosti, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Zato se ne smije zaboraviti ni na poljoprivredu. Na njihove prijedloge, ma kako dobri bili, žali se oporba, a Vlada ignorira, a najveći je problem što s mjerama prema njihovu mišljenju - debelo kasni.

Pročitajte i ovo Provjereno: Životni standardi - 3 ''Nula s nulom, nekada i minus'' Eksperiment koji ima samo jedan zaključak - tko preživi, pričat će! Iznenadit će vas usporedba cijena u Hrvatskoj i bogatijim zemljama u Europi

Pročitajte i ovo Poskupljenje plina - 1 ZA GRAĐANE I PODUZETNIKE Vlada će pomoći u borbi s poskupljenjem plina: Plenković otkrio kakve mjere spremaju

''Mi smo na vrijeme upozoravali i evo mogu to najaviti, u ponedjeljak imamo sastanak opozicije. Pripremili smo tekst interpelacije oko rada Vlade uslijed rasta cijene energenata'', zaključio je Nikola Grmoja

Više o prijedlozima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene