Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA MISLAVA BAGE

"Ako su neki i uspjeli izbjeći koronu, ovo sigurno neće moći izbjeći. No postoji jedna caka..."

Hrvatska je na drugom mjestu po mjesečnom rastu inflacije u siječnju s 4,9 posto, prenosi portal Politiko. Na neslavnom prvom mjestu je Grčka. Vlada bi u sljedeća dva tjedna trebala objaviti mjere za pomoć građanima od energetskog udara. Gospodarstvo je već doživjelo šok s tri do četiri puta uvećanim računima. Ali tu su i sve javne ustanove.

Što zapravo Vlada može učiniti, je li rješenje smanjiti poreze, suspendirati ih i tko će na kraju platiti te račune? Kako zemlje Europske unije rješavaju taj problem, analizira Dnevnik Nove TV.

Vlada u proračunu ima vrlo malo prostora za pomoć gospodarstvu, kaže Bago i dodaje kako je situacija vrlo ozbiljna.

"Svi ćemo osjetiti plinski udar, od djece, nas, umirovljenika koji će biti najpogođeniji..." rekao je Mislav Bago i nastavio kako su problem transport plina, PDV i trošarine, koje su kod nas skuplje nego u ostatku regije. Reporter kaže da ne bi bilo dostatno ni da Vlada odmah zamrzne trošarine jer su dugovi već veći od dvije milijarde kuna.

Pročitajte i ovo Plin, ilustracija Bez presedana Tri razloga zašto plin poskupljuje i dokad ostaje tako: Ni cijene proizvodnje, ni skladištenja, ni transporta nisu rasle

Pročitajte i ovo Tomislav Ćorić PODUZETNICI NA RUBU Ćorić: ''Vlada neće pokrivati račune plinara. Računi građanima 1. travnja neće skočiti pet puta, neće ni 100 posto''

Premijer je najavio kako će se ići u smjeru da HEP preuzme sav taj teret dugova.

"HEP će postati gubitaš zbog ove plinske krize koja trese cijelu Europu, ovo je u rangu pandemije", kaže Bago te ističe kako se ljudi u Dalmaciji griju na struju, koja također poskupljuje, a Vlada će morati naći način da pomogne jednima i drugima.

Što se tiče gospodarstvenika, Bago pretpostavlja i da bismo idućeg mjeseca mogli očekivati zatvaranja obrta po centru Zagreba jer je jeftinije zatvoriti nego kasnije plaćati dugove.

"Postoji jedna caka kako bi se mogli izvući oni koji imaju ugovorenu cijenu plina s dobavljačem. Mogu platiti samo tu ugovorenu cijenu plina prije poskupljenja, a onda se sudski boriti s Gradskom plinarom", rekao je Bago.

Reporter se osvrnuo i na rješenja drugih zemalja Europske unije. Kaže kako je Irska pomogla s 200 milijuna, a Francuska s 20 milijardi eura za oslobađanje poreza, za trošarine i vaučere. 

  Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević PLAĆANJE RAČUNA Tomašević o cijenama plina: ''Pazimo da ne dođe do šokova koje škole, vrtići i bolnice neće moći izdržati''

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene