Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavali par planinara

HGSS-ovcima prekipjelo! Nakon još jedne mukotrpne akcije zavapili: "Ovako više ne ide"

Još jedna u nizu akcija spašavanja gospićkog HGSS-a. U noći s nedjelje na ponedjeljak na obroncima južnog Velebita spašavali su par planinara.

Zbog zaleđenog snijega, jakih udara vjetra i niske temperature akcija je bila izazovna i zbog konfiguracije terena za koju planinari nisu bili fizički spremni. Desetosatna akcija ipak je uspješno odrađena i planinari su spašeni. No, nakon ove akcije lički gorski spašavatelji poslali su jasnu poruku - ovako više ne ide i neće moći.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Sve se ispituje SAS-ovci dilali drogu! Policija upala na farmu, privedena i žena jednog od specijalaca Ilustracija Golema akcija "Ovakva akcija do sada nije viđena": Privedeno 80 muškaraca osumnjičenih za pedofiliju, među njima zastupnik, profesor, trener...

Što su ovom snažnom porukom HGSS-ovci željeli poručiti planinarima i avanturistima u Gospiću s pročelnikom Josipom Brozičevićem razgovarala je Katarina Jusić.

"Članovi HGSS-a će i dalje biti spremni za spašavanje unesrećenih, baš kao što smo to radili posljednje 72 godine. Ali naša temeljna djelatnost je prevencija, odnosno sprečavanje nesreća. To ulažimo najviše truda, zato šaljemo sve apele, preporuke, savjete. U zadnje vrijeme primijetili smo da naši savjeti ne padaju na plodno tlo, ne dolaze do krajnjih korisnika ili ih se oni ne pridržavaju. Događaju se nesreće kojima su uzroci nepripremljenost, neodgovornost, neadekvatna oprema, odnosno ljudski faktor", rekao je. Brozičević. Komentirao je i prijedloge da bi se spašavanje trebalo naplaćivati.

"Teško je dati odgovor na to pitanje. Možda bi, možda ne bi. Je li ovo najbolje rješenje? Vjerojatno nije, uvijek postoji bolje. Na tome i radimo, uvijek pratimo analitiku spašavanja. Nema tog rješenja koji može biti 100 posto efikasno bez osobne odgovornosti. Moramo biti odgovorni, educirani i poštivati pravila struke i planine", dodao je i podsjetio da sami članovi GSS-a troše svoje slobodno vrijeme spašavajući druge. 

Naglasio je važnost edukacije, planinarskih škola, tečajeva, društva koja organiziraju programe osposobljavanja.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene