Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno je zahtjeva

Vlada sprema mjere, a građani strahuju od inflacije: ''Navikneš se kao magare na batine. Sramota je što nam rade''

Aktualno Galerija Tržnica Tržnica Foto: DNEVNIK.hr Cijene hrane na tržnici - 1 Cijene hrane na tržnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Plin Plin Foto: DNEVNIK.hr Cijene hrane na tržnici - 2 Cijene hrane na tržnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Predrag Galerija 1/5 >>
Jedna od glavnih tema u Hrvatskoj je divljanje cijena, inflacija i što će i koliko Vlada učiniti ne bi li se udar na egzistenciju ionako osiromašenih građana ublažio. Iz Banskih dvora smiruju kako rade na paketu mjera i kako će ga vrlo brzo predstaviti javnosti. I poslodavci i sindikati imaju svoje zahtjeve.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović otkriva gdje će država olabaviti da bi nam bilo lakše u borbi protiv inflacije. Građani strahuju od računa za struju i plin.

"Ne znam što će to biti. Cijene idu svaki dan gore tako da, da - strah me'', priznaje Dora te dodaje kako misli da će svi morati rezati kućni budžet. ''Mislim da situacija nije baš perspektivna'', istaknula je Dora.

Predrag smatra da se ''navikneš kao magare na batine''. Također priznaje da odavno reže kućni budžet. ''Nažalost. To je sramota što rade'', napominje.

Cijene na tržnici su šarolike. Mahune su 30 kuna, rajčica 25, češnjak 50, a mandarine 12. No, prodavačica Ivana nije povisila cijene. '"Ni lipe nisam poskupila, sve mi je isto. Normalne cijene imam'', rekla je, ali dodaje kako neki iskorištavaju situaciju. Ankica također strahuje. ''Bolje da ne znamo što nas čeka'', rekla je.

Kako udar ne bi bio prevelik, Vlada sprema mjere. Najugroženijim kućanstvima, dijelit će vaučere za struju i plin. Po novom vaučere bi moglo dobiti do 90.000 kućanstava. Danas su 200 kuna mjesečno, a bit će veći.

PDV na plin koji je sada 25 posto, u planu je za smanjivanje na pet posto. Dok bi struja, predlaže se, ostala na 13 posto. Računi bi bili manji jer Vlada od HEP-a traži da smanji naknade.

Ekonomski stručnjak Damir Novotny u Dnevniku Nove TV preporučio je da, ako već idu u smjeru snižavanja stope PDV-a, idu na najnižu moguću stopu kao što su već učinile neke vlade u EU. ''Ali je pitanje hoće li postići rezultat'', napominje Novotny.

Poduzetnici traže subvencije za one koji su pod udarom, smanjenje PDV-a na energente, ali i rasterećenje poreza na dobit za one koji ulaze u energetsku tranziciju.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca upozoravaju na udar visokointenzivnih industrija. ''Trpe ogroman udar - pet, šest ili sedam puta veći račun. Nemoguće je iz vlastitih izvora amortizirati.  Postoji načiin na koji poduzetnici upravljaju riizicima, ali dolazi novo ugovorno razdoblje'', kaže Milka Kosanović.

Pročitajte i ovo Kupovina Vlada najavljuje mjere Oporba ima svoje ideje za borbu s inflacijom: ''Na taj način sve plaće u Hrvatskoj bi narasle''

Pročitajte i ovo Provjereno: Životni standardi - 3 ''Nula s nulom, nekada i minus'' Eksperiment koji ima samo jedan zaključak - tko preživi, pričat će! Iznenadit će vas usporedba cijena u Hrvatskoj i bogatijim zemljama u Europi

Sindikati očekuju da se povećaju vaučeri na struju i plin, na iznos od 400 kuna. Da se proširi broj korisnika, a spusti PDV na najnižu stopu, zamrzne cijena goriva i strateških namirnica, a za one na minimalcu i s najnižim mirovinama - traže jednokratni dodatak.

"Podignuti i neoporezivi dio plaće s četiri na pet tisuća kuna. Treba povećati naknade za nezaposlene i za roditelje koji su kod kuće zbog njege djece'', zaključio je Krešimir Sever.

Vlada će sredinom tjedna otkriti koje su mjere na stolu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 















 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene