Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prešutjeli incidente

Zataškani pravi razlozi povlačenja hrvatskih snaga s Golanske visoravni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnjeg izvještaja o povlačenju pripadnika hrvatske vojske s Golanske visoravni otkriveno je kako je Vlada prilikom najave o povlačenju zataškala njegove prave razloge.

Sabor je jučer podržao odluku predsjednika Ive Josipovića o povlačenju hrvatskih Oružanih snaga iz UN-ove mirovne misije na Golanskoj visoravni, koju je donio 1. ožujka.

Pročitajte i ovo Zoran MIlanović se nije oglasio nakon objave izbornih rezultata Komentar Saše Vejnovića Svi su nešto rekli, samo je On doma pred TV-om: "Gle kako je ovaj popušio izbore" Tetovaže i vojska - 2 Moderniziranje MORH-a Vojska je sve neprivlačnija mladim Hrvatima: "Nastojimo im prilagoditi pravila, ali jedno nikad neće biti dopušteno"

A prilikom obrazlaganja zašto se hrvatske snage povlače s Golanske visoravni, Višnja Tafra, zamjenica ministra obrane rekla je da su se u veljači dogodila tri incidenta u području odgovornosti satnije Hrvatske vojske.

>> Sabor o povlačenju hrvatskih vojnika s Golanske visoravni

'Cjelokupna organizacija trajala je 12 dana i kao što vam je poznato, 18. su se sretno vratili u RH, svih 97. Tijekom veljače se dogodilo devet ozbiljnih incidenata u području odgovornosti austrijske bojne, a jednako tako su se tijekom veljače dogodila i tri incidenta u području odgovornosti satnije Hrvatske vojske. Naši vojnici u tom trenutku bili su izloženi oduzimanju i nakon toga je donesena odluka o povlačenju', rekla je Tafra.

>> Hrvatska povlači vojnike iz mirovne misije na Golanskoj visoravni

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović u veljači je kazao kako je odluka o povlačenju donesena nakon što je New York Times pisao o trgovini oružjem između Hrvatske i Sirije. U tom trenutku, piše obris.org, incidenti koje je spomenula Tafra već su se bili dogodili.

MORH: Vojnici su povučeni zbog moguće daljnje eskalacije incidenata

'Tijekom 2013. godine, u misiji UNDOF na Golanu, u nekadašnjem području odgovornosti satnije HRVCON-a zabilježeno je ukupno tri incidenta bez posljedica za živote i zdravlje pripadnika Oružanih snaga RH, tijekom kojih je nastala materijalna šteta, a o čemu je na saborskoj raspravi govorila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

Navedeni incidenti nisu bili ugroze takve vrste koje bi bitno iskakale iz uobičajenog sigurnosnog okruženja misije UNDOF, osobito ako se ima u vidu trend usložnjavanja situacije u Siriji.

Imajući u vidu i druge čimbenike koji su utjecali na sigurnosnu situaciju u nekadašnjem području odgovornosti našeg kontingenta na Golanu, a posebno nakon učestalih spekulativnih napisa u stranim i domaćim medijima, mogla se, vrlo utemeljeno predvidjeti daljnja eskalacija incidenata i porast neprihvatljive razine rizika za pripadnike HRVCON-a u misiji UNDOF. Kako je sigurnost pripadnika hrvatskog kontingenta na prvom mjestu, donesena je, u dogovoru s partnerima, odluka o povlačenju iz ove misije', priopćili su iz MORH-a.

Josipović: Nismo obavijestili javnost zbog sigurnosnih razloga

Josipović je potvrdio da su se dogodila tri incidenta o kojima je u Saboru govorila Tafra. Dodaje da je o tome dobio izvješća i kaže da javnost o tome tada nije obaviještena zbog sigurnosnih razloga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene