Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenadna odluka

Hrvatska povlači vojnike iz mirovne misije na Golanskoj visoravni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska povlači vojnike iz mirovne misije na Golanskoj visoravni u Siriji. Hrvatski državni vrh tu je iznenadnu odluku pokrenuo nakon napisa u uglednom New York Timesu da je hrvatsko oružje završilo u rukama sirijskih pobunjenika.

Nakon 4 i pol godine vojska odlazi sa zloglasne granice između Izraela i Sirije. Povlačenju s Golanske visoravni kumovale su ozbiljne optužbe da je Hrvatska naoružala sirijske pobunjenike.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković, Gordan Jandroković i predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju obljetnice Bljeska - 1 Na obilježavanju Bljeska FOTO Pogledajte kako je prošao susret Plenkovića i Milanovića Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde"

Preko teksta objavljenog u uglednom američkom listu Pantovčak i Banski dvori nisu mogli prijeći. Iako se nagađalo da misija opterećuje vojni proračun, hrvatski državni vrh kaže da strahuju za sigurnost 100-injak hrvatskih mirovnjaka. 'Imaju kratke i duge cijevi i to je sve. U takvoj situaciji, njihovu sigurnost ne možemo jamčiti, a ne vidimo kakav vanjsko-politički dobitak imamo', kazao je premijer Milanović.

>> General pukovnik Drago Lovrić dobio visoko američko vojno odličje

Direktnu vezu s prodajom hrvatskog oružja odlučno negiraju. No, nitko ne jamči da ga pobunjenici nisu dobili preko drugih zemalja. Švercom se krši embargo EU na izvoz u Siriji. Hrvatska nije članica, pa nema zapreka, ali može imati probleme. ' Je li bilo prijetnji ili savjeta od Amerikanaca? To ne bih mogao komentirati, predsjednik Vlade je bio jasan', kazao je general pukovnik Drago Lovrić.

Iz jedne misije odlaze. Ali ostaju u drugoj, mnogo opasnijoj. Prije 10 godina poslali smo prve vojne policajce u Afganistan.' Isšli smo u nepoznato, ali smo bili dobro opremljeni, obučeni i veseli', kazao brigadni general Ivan Jurić, zapovjednik zapovjedno- operativnog središta.

No, nisu samo obučavali afganistansku vojsku. Zasjede, nasilje, samoubilački napadi - svakodnevno na meti talibana. Ratom i neimaštinom opustoženu zemlju prošlo je gotovo 4 tisuće hrvatskih pripadnika. Omiljeni su među djecom, ali i stanovništvom.

'Mi Hrvati smo inače druželjubiv i prijateljski narod i tako smo pristupili. Nismo, hvala Bogu, imali nikakvih problema, niti incidenata', kazap je puknovnik Tihomir Zebec. Misiju u Kabulu završavaju. Posao obuke, a vjerojatno i obavještajnih zadaća ostavljaju vojsci na sjeveru zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene