Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bili izloženi riziku

Sabor o povlačenju hrvatskih vojnika s Golanske visoravni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra danas je od saborskih zastupnika zatražila potporu Odluci o povlačenju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) iz mirovne misije UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF), koju je Saboru na potvrđivanje uputio predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Ivo Josipović.

Tu Odluku predsjednik je Saboru uputio 1. ožujka, iskoristivši svoju ovlast - koju mu daje Zakon o sudjelovanju pripadnika OSRH, policije, civilne zaštite te državnih službenika i namještenika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu - da zbog sprječavanja izloženosti naših vojnika mogućoj pogibelji može odlučiti o trenutnom njihovom povlačenju iz mirovnih misija.

Na temelju te odluke svih 97 pripadnika OSRH, koliko ih je na Golansku visoravan bilo upućeno u zadnjoj rotaciji u studenom prošle godine, sigurno se vratilo u Hrvatsku. Višnja Tafra podsjetila je kako je Sabor odluku o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji UNDOF donio 2011. te da je njome predviđeno da na Golanskoj visoravni u okviru te operacije može sudjelovati do 110 pripadnika OSRH.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje

>> Hrvatski mirotvorci se vratili s Golanske visoravni

Naglasila je kako se stalnim praćenjem sigurnosne situacije došlo do operativnih saznanja da su pripadnici OSRH na Golanskoj visoravni izloženi znatno većim rizicima, te je stoga i ocijenjeno, radi sprječavanja njihove izloženosti mogućoj pogibelji, da je potrebno povući ih iz misije prije završetka mandata. Slijedom takve ocjene predsjednik države je 1. ožujka donio odluku te za provedbu povlačenja vojnika zadužio ministra obrane i načelnika Glavnog stožera, te istoga dana Saboru poslao pismo kojim podnosi odluku na potvrđivanje.

Tafra je kazala i kako je u vrijeme donošenja te odluke bila napravljena sigurnosna procjena u kojoj je bio izložen i plan povlačenja s mogućim vremenskim trajanjem, koje, naglasila je, nije ovisilo samo o mogućnosti i sposobnosti HV-a, nego i o protokolima koje je HV dužan poštovati prema saveznicima i UN-u u okviru kojih se mirovna misija odvija.

Operacija izvlačenja pripadnika OSRH trajala je šest dana, bila je, istaknula je, izuzetno dobro organizirana, za što su bila zadužena dvojica visokih časnika HV-a koja su na Golan bila upućena kao prethodnica. Cjelokupna organizacija povlačenja trajala je 12 dana, u nedjelju 17. ožujka pripadnici OSRH su u skladu sa svim pravilima struke skinuli hrvatsku zastavu s jarbola mirovne operacije UNDOF, te su se idući dan sretno vratili u Hrvatsku, svih 97.

"U tome nam izuzetno pomogli naši saveznici, ne samo u organizaciji, već i u razumijevanju razloga zašto je RH donijela takvu odluku i povukla se iz operacije", poručila je Tafra.

Odluka o povlačenju hrvatskih vojnika s Golanske visoravni uslijedila je nakon što je New York Times objavio da je Saudijska Arabija kupila pješačko naoružanje u Hrvatskoj te da je ono završilo u rukama sirijskih pobunjenika. Hrvatska je demantirala prodaju oružja bilo Saudijskoj Arabiji ili sirijskim pobunjenicima, ali je ocijenjeno da su novinski napisi doveli hrvatske vojnike u opasnost, te da ih treba povući. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene