Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teški uvjeti kreditiranja

Vlada protiv banaka: Tko je kriv za spor oporavak?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić prozvao je bankare jer poduzetnici teško dolaze do njihovih kredita. Smanjeno kreditiranje banaka smatra lošom porukom za oporavak gospodarstva. Bankari za sada ne odgovaraju, a poduzetnici kažu da je oprez i rezerviranost banaka u posuđivanju razumljiva te da je plod i dalje lošeg okruženja za biznis.

Do kredita danas može tek svaki peti poduzetnik. Strogim uvjetima banaka za dodjelu kredita udovoljava svega 20 posto poduzetnika. Potpredsjednik Vlade tvrdi da je problem u bankama. 'Situacija je u bankarskom sustavu takva da se bankarski sustav razdužuje što znači da se smanjuje aktiva i to je jako loša poruka za oporavak gospodarstva', rekao je ministar Branko Grčić.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Grčić o bankama, a Linić o poduzetnicima. Ministru financija oni su suodgovorni za teško stanje u državi. 'Tko je stvorio milijun i 300 tisuća umirovljenika. Najvećim djelom poslovni sektor', rekao je u četvrtak ministar financija.

>> 'Pričaju da je država preskupa, koga sada to kritiziraju, sami sebe?'

Privatni investitor i poduzetnik Saša Cvetojević smatra da su česte optužbe političara prema poduzetnicima apsurdne. 'To bi bilo otprilike kao da ja kao poduzetnik prozovem političare da ne žele doći na vlast ili da ne žele ostati na vlasti. U samoj biti poduzetništva je da se pokreću projekti a bankama je jedan od glavnih poslova financiranje poduzetništava i projeketa od toga živimo i jedni i drugi', rekao je Cvetojević.

Potpredsjednik Grčić, poduzetnicima je naklonjeniji od Linića. Kamate koje su trenutno nude poduzetncima kroz suradnju HBOR-a i banaka kreću se od 2,4 do 6 posto. 'Do kredita je uvijek bilo izuzetno teško doći. Banke su po prirodi oprezne i to je redu. U bankama je moj novac i vaš novac. Ukoliko banke budu bile premalo oprezne mogli bi završiti kao Cipar', dodao je Cvetojević.

Ipak mnogi poduzetnci smatraju da banke od njih traže prevelika jamstva za poslovne kredite.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene