Obavijesti Pretražite Navigacija
101 glas za

'Zakon o švicarcu' u Saboru prihvaćen jednoglasno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskom je saboru jednoglasno prihvaćen izmijenjeni Zakon o potrošačkom kreditiranju koji će za posljedicu imati smanjenje kamatnih stopa za stambene kredite u švicarskim francima.

Hrvatski sabor danas je jednoglasno, sa 101 zastupničkim glasom izmijenio Zakon o potrošačkom kreditiranju, kolokvijalno zvan 'zakon o švicarcima' slijedom čega bi od početka iduće godine za stambene kredite u švicarskim francima vrijedila niža kamata od 3,23 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ustupak bankarima Udruga Franak iznenađena 'naglim obratom u Saboru' Slika nije dostupna Spor oko novog zakona Pročitajte osam odgovora udruge Franak hrvatskim bankarima

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da je Hrvatska narodna banka (HNB) utvrdila prosječnu ponderiranu kamatnu stopu u 13-godišnjem razdoblju od 2000. do 2013. na stambene kredite vezane uz švicarski franak (4,62 posto). Kad se ta kamata umanji za 30 posto, dolazi se do kamate od 3,23 posto.

>> Udruga Franak: Ovo je kompromisno, ali prihvatljivo rješenje

Takav iznos kamate vrijedio bi dok vrijede izvanredne okolnosti aprecijacije tečaja veće od 20 posto, rekao je Lalovac. Naglasio je i kako se troškovi novog izračuna ne smiju prebaciti na korisnike kredita.

HDZ pozdravlja smanjenje kamata na 'švicarce', no pita hoće li se na sličan način pomoći građanima koji imaju kredite u eurima, odnosno u kunama, a koji su, također socijalno ugroženi, kaže Martina Dalić, koja je prije glasovanja o Vladinu amandmanu najavila suzdržanost HDZ-a.

I HDSSB smatra da se premalo brinulo za kredite u eurima i kunama.

Bilo je prostora da se slično učini i za druge vrste kredita koje građani plaćaju, smatra Dražen Đurović, nezadovoljan ulogom koju je u pregovorima o 'švicarcima' imao Hrvatski sabor. Ispada, sve se dogovorilo, a onda dolazi na Sabor koji je glasačko tijelo koje će potvrditi dogovor Hrvaske narodne banke, Hrvatske udruge banaka i Ministarstva financija, odnosno Vlade, kaže Đurović.

Kamata od 3,23 posto je veliki uspjeh Vlade i ministra financija, ocijenio je nezavisni Damir Kajin, dodajući da bi bilo bolje da je i niža.

Korisnici kredita u 'švicarcima', njih 55.800, nije profitiralo, ali im je otplata olakšana, naglasio je Kajin, suglasan da se može razgovarati i o kunskim, odnosno kreditima u eurima, kao i o tome zašto su kamate u Hrvatskoj veće nego u Italiji ili Austriji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene