Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskom je saboru jednoglasno prihvaćen izmijenjeni Zakon o potrošačkom kreditiranju koji će za posljedicu imati smanjenje kamatnih stopa za stambene kredite u švicarskim francima.


Hrvatski sabor danas je jednoglasno, sa 101 zastupničkim glasom izmijenio Zakon o potrošačkom kreditiranju, kolokvijalno zvan 'zakon o švicarcima' slijedom čega bi od početka iduće godine za stambene kredite u švicarskim francima vrijedila niža kamata od 3,23 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Udruga Franak iznenađena 'naglim obratom u Saboru' Slika nije dostupna Pročitajte osam odgovora udruge Franak hrvatskim bankarima

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da je Hrvatska narodna banka (HNB) utvrdila prosječnu ponderiranu kamatnu stopu u 13-godišnjem razdoblju od 2000. do 2013. na stambene kredite vezane uz švicarski franak (4,62 posto). Kad se ta kamata umanji za 30 posto, dolazi se do kamate od 3,23 posto.

>> Udruga Franak: Ovo je kompromisno, ali prihvatljivo rješenje

Takav iznos kamate vrijedio bi dok vrijede izvanredne okolnosti aprecijacije tečaja veće od 20 posto, rekao je Lalovac. Naglasio je i kako se troškovi novog izračuna ne smiju prebaciti na korisnike kredita.

HDZ pozdravlja smanjenje kamata na 'švicarce', no pita hoće li se na sličan način pomoći građanima koji imaju kredite u eurima, odnosno u kunama, a koji su, također socijalno ugroženi, kaže Martina Dalić, koja je prije glasovanja o Vladinu amandmanu najavila suzdržanost HDZ-a.

I HDSSB smatra da se premalo brinulo za kredite u eurima i kunama.

Bilo je prostora da se slično učini i za druge vrste kredita koje građani plaćaju, smatra Dražen Đurović, nezadovoljan ulogom koju je u pregovorima o 'švicarcima' imao Hrvatski sabor. Ispada, sve se dogovorilo, a onda dolazi na Sabor koji je glasačko tijelo koje će potvrditi dogovor Hrvaske narodne banke, Hrvatske udruge banaka i Ministarstva financija, odnosno Vlade, kaže Đurović.

Kamata od 3,23 posto je veliki uspjeh Vlade i ministra financija, ocijenio je nezavisni Damir Kajin, dodajući da bi bilo bolje da je i niža.

Korisnici kredita u 'švicarcima', njih 55.800, nije profitiralo, ali im je otplata olakšana, naglasio je Kajin, suglasan da se može razgovarati i o kunskim, odnosno kreditima u eurima, kao i o tome zašto su kamate u Hrvatskoj veće nego u Italiji ili Austriji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju