Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sljedeći tjedan tri sjednice

Vlada najavila izgradnju plinovoda Zlobin-Bosiljevo i povećanje kapaciteta LNG-a: "Jedan naš terminal iznosi polovinu kapaciteta Njemačke"

Premijer Andrej Plenković najavio je za idući tjedan tri sjednice Vlade - telefonsku, tematsku i redovitu, na kojima će se, uz ostalo, Vlada baviti cijenama naftnih derivata i zakonima vezanima za pristupanje Hrvatske europodručju. Na sjednici u četvrtak Vlada je donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku.

Plenković je u četvrtak na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke rekao kako su se puno pripremali za nastavak rada sredinom kolovoza, pa će idući tjedan imati čak tri sjednice.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Novosti za trgovce Plenković zadovoljan narodnim obveznicama, otkrio koliko je uplaćeno milijuna eura. Otkriveni detalji Zakona o trgovini i radnim nedjeljama Slika nije dostupna PROŠIRENJE LNG TERMINALA Krk postaje europsko energetsko čvorište: Hrvatska, Austrija i Bavarska dogovorile suradnju

U ponedjeljak će se održati telefonska sjednica, koja će biti posvećena cijeni naftnih derivata.

U srijedu će biti tematska sjednica koja će u potpunosti biti posvećena velikom paketu zakona koji su vezani za pristupanje Hrvatske europodručju. Na sjednici će biti više od 60 zakona, a prije toga, također u srijedu, održat će se Vijeće za euro.

Redovita sjednica Vlade održat će se u četvrtak, rekao je premijer Plenković.

"Za one koji su mislili da smo na godišnjem i da smo zaboravili na sve obaveze, poručujem da to nije točno - niti ritmom aktivnosti proteklih dana, niti inače, a kamoli u ovakvim okolnostima u kojima se nalazi svijet, Europa pa i Hrvatska", naglasio je premijer.

Povećanje kapaciteta LNG terminala

Vlada je na sjednici s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe plinom, donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, pri čemu ukupna vrijednost ulaganja doseže 180 milijuna eura.

"Radi se o strateškoj odluci jer udvostručujemo kapacitete LNG terminala na otoku Krku, a ide se i u izgradnju novog plinovoda, sve kako bi se pojačala sigurnost opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj, ali i kako bi se pozicionirali kao lider u novoj raspodjeli karata kada govorimo o energetici u ovom dijelu Europe", izjavio je na sjednici vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 180 milijuna eura, od čega se 25 milijuna kani uložiti u samo proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 milijuna eura u proširenje plinovodne mreže.

Maksimalno će se koristiti europski novac

Za financiranje ulaganja maksimalno će se koristiti europski novac, uz naravno podršku sredstava iz državnog proračuna, naveo je Filipović.

Da je ovo strateška i važna odluka za energetsku sigurnost i opskrbu Hrvatske plinom, istaknuo je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, apostrofirajući važnost uloge Plnacroa, kao i korištenje mjera iz plana REPowerEU.

Ocijenio je da Hrvatska na taj način postaje regionalni energetski hub kada je riječ o kvalitetnom korištenju terminala za ukapljeni prirodni plin.

Kao zanimljiv podatak je izdvojio Njemačku koja još nema nijedan LNG terminal, a dva takva terminala, koji bi trebali biti izgrađeni do 2024. godine, zajedno će imati kapacitet od 13 milijardi kubičnih metara plina godišnje.

"Što znači da jedan naš terminal iznosi praktički polovinu kapaciteta jedne Njemačke", napomenuo je predsjednik Vlade.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene