Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON OBRAĆANJA U EP-u

Plenković istaknuo da ćemo nadogradnjom LNG-a imati plina za sve susjedne zemlje koje ga budu trebale

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta nakon čega se obratio javnosti i komentirao aktualne teme kao što su ulazak Hrvatske u Schengen i energetska kriza.

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta te je održao izlaganje u okviru teme "Ovo je Europa". Nakon obraćanja u parlamentu, Plenković se obratio javnosti zajedno s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom.

"Aktivnosti koje poduzimamo i na nacionalnoj i na europskoj razini trebaju biti okvir politike koja će imati ispravne moralne odabire, a to je potpora Ukrajini i sankcije Rusiji, a s druge strane osigurati energente građanima. U tom pogledu nadam se da će i rasprava koja slijedi na Europskom vijeću biti doprinos izgradnji nove europske arhitekture, rekao je Plenković.

Ocijenio je da je davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji velik i značajan korak, ali ističe da BiH treba također dobiti status kandidata. Pritom se, dodao je, treba riješiti i pitanje izbornog zakona.

Plenković je pojasnio kako je jedno od dominantnih pitanja bilo ono o ulasku Hrvatske u Schengen. 

"Idući tjedan će na sastanku stalnih predstavnika francusko predsjedništvo predstaviti odluku kojom Hrvatska ispunjava sve stavke i elemente područja Schengena. Odluka nakon toga ide u Europski parlament. Siguran sam da će i predsjednica Metsola, ali i izvjestitelj napraviti objektivan i dobar posao, analizirati našu spremnost", pojasnio je Plenković te je zaključio da će ta odluka, jednako kao i ona o euru, biti potvrđena.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković ponosni premijer Plenković u Bruxellesu najavio: Najesen bi mogla biti konačna odluka o ulasku Hrvatske u Schengen

Pročitajte i ovo Sanna Marin u posjetu hrvatskoj Milanović kasnio na sastanak s finskom premijerkom Sannom Marin, pogledajte što je radila dok ga je čekala

Što se tiče datuma, Plenković je rekao da želi da to bude 1. siječnja 2023. "To je strateški cilj Vlade, mislim da smo učinili sve i u pogledu europodručja i u pogledu Schengena, radili predano i angažirano. Sada je ovaj dio normalne procedure i vjerujem da će to završiti onako kako je i planirano", poručio je zadovoljno Plenković.

Osvrnuvši se na energetsku krizu, Plenković je poručio kako su vodili računa o tome da se diversificiraju pravci opskrbe.

"Uz mogućnost dobivanja plina, koji je dolazio godinama iz Rusije, sagradili smo i investirali u LNG terminal na Krku. Imamo mogućnost našim građanima osigurati i prirodni plin. Vodite računa da su potrebe hrvatskih kućanstva i industrije oko 2,9 milijardi kubika plina godišnje - točno onoliko koliko LNG na Krku, bez dodatne investicije, proizvodi. Sada ćemo nadogradnjom podići kapacitete na 6,1 milijardu kubika. S time smo u situaciji da osiguramo dovoljno plina i za Sloveniju, za Bosnu i Hercegovinu, za Mađarsku i za sve zemlje u susjedstvu koje to budu trebale", zaključio je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene