Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podaci zavoda za statistiku

Inflacija na rekordnoj razini: Pogledajte što je najviše poskupjelo

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju za 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u posljednjih godinu dana u prosjeku su porasle za 12,3 posto, izvijestio je Državi zavod za statistiku.

Rast cijena od 12,3 posto predstavlja ubrzanje u odnosu na lipanj, kada su cijene porasle 12,1 posto na godišnjoj razini. To je već treći mjesec zaredom kako su potrošačke cijene porasle po dvoznamenkastim stopama.

Najviše je porasla cijena prijevoza za 19,2 posto, dok su hrana i bezalkoholna pića poskupjela za 18,3 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija 25 posto Ova namirnica bez koje ne možemo mogla bi značajno poskupjeti: "Utjecaj toplinskog vala je drastičan"

Pročitajte i ovo Tanja Popović Filipović - 3 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Zbog uvođenja eura u kontrolu će uskoro - tajni kupci: Doznajte što će sve provjeravati i kada kreću u akciju

Restorani i hoteli skuplji su za 16,8 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 14,1 posto, rekreacija i kultura za 10 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva za 9, posto, razna dobra i usluge za 7 posto te odjeća i obuća za 5,5 posto.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 20,6%, stoji u izvješću DZS-a.

Pročitajte i ovo Maruška Vizek s Ekonomskog instituta i Mislav Bago ŠTO NAS ČEKA Maruška Vizek za Dnevnik Nove TV: "Kod nas doista o recesiji nema ni govora. Iduća godina? Gospodine Bago, nemamo staklenu kuglu"

Pročitajte i ovo Ana Knežević USKLAĐIVANJE CIJENA Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača najavila kad kreću tajni kupci: "Prijavljivat ćemo sve nepravilnosti"

Ne očekuje se pad cijena, možda samo usporavanje rasta

"Očekujemo kako će povišene, dvoznamenkaste stope rasta, ostati prisutne i u narednim mjesecima, dok bi se određeno blago smirivanje moglo zabilježiti tek s približavanjem kraja godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

To će, smatraju, uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti.

"Naime, ne očekujemo pad cijena energije i hrane, već tek usporavanje i možebitno smirivanje na trenutno povišenim razinama. Stoga će prema našoj procjeni u 2022. godini Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije u svojoj novijoj povijesti", navode analitičari RBA, koji u ovoj godini očekuju prosječnu inflaciju od 9,2 posto, a možda i višu.

Smatraju da će se dio inflatornih pritisaka prenijeti na iduću godinu.

"U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti, poprilično je izgledno da će cijene energije ostati povišene, ali se administrativno limitiranje cijena u nekom trenutku mora popustiti, što će dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga", zaključuju analitičari RBA.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene