Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoka dobiva 'zeleno svjetlo'

Novi predsjednički dvori pred sigurnosnom provjerom - SOA će ispitivati i susjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četvrtak će Vlada, doznaje Dnevnik Nove TV, donijeti odluku kojom rezidencija u Visokoj ulici postaje predsjednički Ured. Formalno - njihov posao tu završava. Međutim, problemi bi se mogli stvoriti oko osiguranja, prostora za rad te samih troškova preseljenja.

Vila Pongrac u Visokoj ulici, s nekoliko spavaćih soba, svilenim tapetama i raskošnim stilskim namještajem - prenamjenit će se u ured predsjednice. Vlada će već ovoga tjedna, doznajemo, i formalno donijeti odluku kojom izabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović dopušta preseljenje u zgradu koja je od Vlade i Sabora udaljena svega nekoliko stotina metara.
Baš kako je Zoran Milanović, na sjednici Vlade, nakon drugog kruga izbora i obećao.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Slika nije dostupna Prvi objavio Dnevnik Nove TV Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa''

Preseljenje s Pantovčaka u Visoku, trebao bi provesti Ured za upravljanje državnom imovinom. No, kao nedostatak, do sada se navodila sigurnost, točnije, što je sama vila smještena u slijepoj ulici.

'Vila spada u kategoriju štićenih objekata i postoji sustav koji može izdržati određene pritiske, no  ni približno koliko će ih biti ukoliko tamo prijeđe predsjednica', smatra stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

Novi predsjednički dvori moraju proći sigurnosnu provjeru. Nova adresa i sto pitanja. Od provjere susjeda, postoji li alternativni plan za evakuaciju, može li se iz susjedstva snimati ured predsjednika, koliko automobila pa i građana zbog sigurnosti može ući u ulicu.

VIDEO Zavirite u predsjedničku palaču Kolinde Grabar Kitarović

'SOA je nadležna za izradu procjene ugroženosti, na temelju te procjene MUP i policija rade plan osiguranja', tumači Marjanović.

Rezidencija je na tri etaže, proteže se na 1600 četvornih metara, a od 2003. ima status kulturnog dobra - pa bi preseljenje i prenamjena zahtjevala odobrenje restauratora, što bi moglo poskupiti cijelu priču.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene