Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godinama se u Hrvatskoj priča o prevelikom broju općina koje nisu isplative, koje financira država i stvaraju gubitke. Ali osim povremenog spominjanja problema konkretnih poteza nema. Hrvatska i dalje ima više od 40 posto općina koje ne mogu financijski opstajati. Takve općine u kampanji nacionalne stranke zaobilaze.


Obljetnica rođenja Franje Tuđmana u njegovom rodnom Trgovišću prilika je za otvaranje spomenika. 'Dr. Tuđman je Hrvatskoj što je Churchill Engleskoj i što je De Gaulle Francuskoj, štro je Adenauer Njemačkoj, što je Havel Češkoj', kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

U kampanji za lokalne izbore obišao je Hrvatsku, a i dalje obilazi. Građani previše plaćaju državu poručuje. 'Da je država skupa – jest. Hrvatski građani su servis održavanja države, umjesto da je obrnuto', kazao je Karamarko.

>> Općine drastično smanjuju naknade za legalizaciju bespravnih objekata

Vezani članci Kevin Spacey u Zagrebu posjetio grob Franje Tuđmana - 5 Glumac kojeg je Hollywood odbacio u Zagrebu posjetio grob Franje Tuđmana i rasplamsao glasine o novoj ulozi Josip Broz Tito - 2 Tko je pobijedio u koroni, Tito ili Tuđman? "Lijepo je, ali nema više posjetitelja kao nekada"

Na izborima slijedeći vikend bira se 20 župana, 128 gradonačelnika, 428 načelnika općina. Više od polovine općina ima problem s financiranjem. 'Prihodi općina gradova i županija su premali, 95 posto novca slijeva se u državnu blagajnu i zato općinama gradovima i županijama ostaju vrlo, vrlo mali novci', kazao je Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a.

Lokalne su zajednice u lošoj financijskoj situaciji jer ne uspijevaju naplatiti porez, komunalne naknade i boravišne pristojbe. Zato velik broj općina ne može opstati. Često se postavlja pitanje treba li neke ukinuti. 'Istina je da u Hrvatskoj ima 40 posto općina koje se same ne mogu financirati, kada uzmete te financijske kriterije lako je doći do novog teritorijalnog ustroja', kazao je Dragutin Lesar.

Početkom mandata aktualna vlast je tvrdila kako je općina previše i kako broj treba reducirati. No od toga još ništa. Ministri na terenu u kampanji danas bez odgovora.

 Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju